img

Росен Плевневлиев: Не ми се прави трето служебно правителство!

/
/
/
822 Views

Росен ПлевнелиевНе ми се прави трето служебно правителство, така че много се надявам тази крехка, но все пак постигната стабилност в България да продължи. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Годината” по Дарик радио. Попитан дали ще сезира Конституционния съда за тези промени, с които по думите му се плаща с независимостта на съда Плевнелиев заяви, че винаги е налагал вето или е сезирал КС с ясни аргументи. „Това което към момента имаме като конституционни промени, като заявка, минала на второ четене, е една малка стъпка напред, но не е голямата реформа, която очакваме и нее дълбоката промяна, на която се надявахме.

От тази гледна точка, не може да очакваме държавният глава да сезира КС, но гражданите може да очакват от държания глава да продължава да работи денонощно, за да може да направим и следващите още по-решителни крачки напред”, заяви Плевнелиев, като уточни, че това означава президентът да ползва своето право на промяна и иницииране на промяна в Конституцията на един по-следващ етап. Държавният глава посочи, че преди това трябва да се види дали и по какъв начин дадената заявка ще бъде финализирана.

Хубаво е, че отпада възможността от тайното гласуване, но от тук следва ясно дефиниране кога точни и как точно ще гласуваме явно – не бива да има половинчатост. Една от големите теми, които аз ще следя дали в Закона за съдебната власт ще бъде категорично декларирано от народните представители – от тук нататък по всички поводи, във всички случаи се гласува явно, коментира Росен Плевнелиев.

За мен думата на 2015 г. е тревога, заяви Плевнелиев. „Тревога от рекордния брой кризи по света – бежанска, терористична, икономическа, дългова, украинска, кризи в Близкия Изток и Северна Африка. Тревога от относително крехката стабилност, постигната в България, тревога от това дали реформите ще се случат така ,че да се получи ефект, който да бъде усетен от народа – да види прогрес, справедливост, перспектива”, каза още държавният глава.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.