img

Потресаващо! Ислямска държава вече има дори полиция!

/
/
/
561 Views
Сподели с приятели

ислямистиНовото видео, рекламиращо „службата на прогреса“ на Ислямска държава (ИД), показва, че джихадистите са създали религиозна полиция, която действа в либийския гр. Сирт.

В кадър е показана група ислямисти, облечени в черни униформи и ползващи бял пикап, на който са монтирани боядисани в бяло и синьо сирени. Намиращият се в централна Либия град е под контрола на джихадистката групировка от юни. Пропагандното видео цели да наложи пред света образа на главорезите като загрижени за реда и закона, поради което изграждат своя версия на държавност.

Според западни анализатори групировката има за цел разпростиране на дейността си освен в Ирак и Сирия още и в Либия. В тази страна редът и закона са несъществуващи понятия, откакто либийската революция свали от поста му либийския диктатор Муамар Кадафи, и от тогава населението е оставено на милостта на враждуващите помежду си въоръжени групировки.

От рекламиращия дейността на халифата запис може да бъде направен изводът, че животът в гр. сирт продължава както обикновено – граждани пазаруват, вървят безпрепятствено по улиците, не се вижда режим на електричеството. Всички „служители“ на религиозната полиция са въоръжени с автомати „Калашников“ и носят на главите си маскировъчни ски-шапки, за да крият самоличността си.

Наскоро либийските медии съобщиха, че повечето живеещи в Сирт джихадисти от редиците на ИД са бойци, пристигнали от чужбина. Джихадистите се стремят да поставят под контрол района източно от Сирт, за да сложат ръка на богатите петролни полета близо до гр. Аждабия, съобщи в. „Дейли Мейл“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.