img

Пленен член на ДАЕШ разкри: Преминахме обучение в Турция!

/
/
/
663 Views

член на даешПленен 20-годишен джихадист от кюрдски войници разказал в интервю за агенция Sputnik Türkiye къде и как с други новобранци преминал началното си обучение. Младият арабин Абдуррахман Абдулхади бил взет в плен от кюрдски войници през декември 2015 г. Сега е в затвор на кюрдската групировка YPG.

Абдулхади разказал, че влязъл в редовете на ИД през 2013 г., след което воювал против сирийските правителствени войски. През август 2014 г. преминал обучение в Адана. Един път в седмицата групата от 60 души имала занятие по стрелба, учили ги да боравят с автомат „калашников”, картечници и други оръжия.

Командването на ИД считало, че обучението в Турция е по-безопасно отколкото в Сирия. През медиите лагерът е представян като за обучение на Свободната сирийска армия.

Основна задача на Абдулхади била да посреща пристигащи в Турция сирийци. Той установявал с тях връзка чрез интернет, насочвал ги да пристигнат в Турция и да започнат обучение.

„След обучението ние ги изпращахме в Урфа, а оттам – в Рака. От Рака те бяха изпращани в различни региони на Сирия” – добавил той. Оръжието в ИД идвало от Ирак с граждански коли като хуманитарна помощ и продоволствие. Тежкото въоръжение е доставяно от Аш Шаддади.

Абдулхади признава, че много съжалява за постъпването си в редовете на ИД.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.