img

Philips изобретиха крушка, която не привлича комари!

/
/
/
804 Views

КрушкаСпециалисти от концерна Philips и учени от университета в Южна Калифорния разработиха електрическа крушка, чиято светлина не привлича комарите, съобщава БТА.

Тайната на новото осветително тяло е в това, че то излъчва по-малко светлина в зеления и синия спектър, която действа като магнит за насекомите. Но за човешкото око осветлението си остава „бяло“ и то не забелязва разликата.

Новата крушка се оказва с 20 процента по-малко атрактивна за комарите и молците през нощта. Тя действа на принципа на светодиодите. Артикулът е бил изпробван на различни места в Калифорния – в градската среда на Лос Анджелис и в планинските райони на Санта Моника.

Той е дал отлични резултати. Въпреки че новите крушки са били значително по-ярки от конвенционалните, те привличали с една пета по-малко инсекти през нощта.

Новата разработка със сигурност ще намери приложение в развиващите се страни. В тези държави се регистрират по 600 хиляди смъртни случая на година вследствие на малария, предизвиквана от ухапвания на комари, които са особено активни през нощта.

 

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.