img

Пентагонът: Турция ни пречи да се борим ефективно с Ислямска държава!

/
/
/
741 Views

Ислямска държаваАмериканските военни отдавна се опитват да убедят политическата върхушка на страната, че свалянето на Башар Асад от поста президент на Сирия може да хвърли страната в хаос, заплашващ с идване на власт на екстремистите, а Русия и Китай са съюзници на Вашингтон в борбата с тероризма. Тези твърдения американският публицист Сеймър Херш излага в публикация в изданието London Review of Books.

„Твърдата увереност на Барак Обама, че Асад трябва да си отиде и че в страната наистина съществуват умерени групировки от въстаници, които да го разбият, през последните години доведе до появата на достатъчно очевидна дори открита опозиция дори сред мнозина високопоставени представители на Обединения комитет на началник-щабовете” – се казва в публикацията.

„Според тях, администрацията стана заложник на мислене от времето на Студената война по отношение на Русия и Китай, а относно Сирия не отчитат, че Москва и Пекин споделят опасенията на Вашингтон по повод разпространението на тероризма и също считат, че групировката „Ислямска държава” трябва да бъде спряна” – пише Херш.

Подобни оценки на военни специалисти започнали да се появяват още през лятото на 2013 г., когато военното разузнаване и Комитетът на началник-щабовете представили секретен доклад, според който „падането на Асад ще доведе до хаос и възможно завземане на властта в Сирия от екстремисти” по либийски сценарий.

При това „Турция е разглеждана като главна пречка за сирийската политика на Обама”. Въпреки това Турция е изведена до център на мащабен център по техническа, военна и логистична подкрепа на опозицията, включително „Джелхат ан-Нусра и ИД. Умерената опозиция обаче се изпари и Свободната сирийска армия се превърна в окастрена групировка, дислоцирана на военна база в Турция” – твърди Херш.

Според Херш, „генерал Майкъл Флийн, оглавяващ разузнаването на Пентагона от 2012 до 2014 г. потвърдил, че неговото ведомство, че неговото ведомство не веднъж е изпращало секретни предупреждения съм гражданското ръководство по повод сериозните последствия от отстраняване на Асад от власт”. Генералът казал, че джихадистите контролират опозицията, а Турция не прави достатъчно за пресичане на притока на чуждестранни терористи и оръжие през границата. Според Флийн, разузнавателните доклади получавали сериозно противодействие в администрацията на Обама. „Имах усещането, че те не искат да чуят истината” – заявил генералът.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.