img

От 2016 ще плащаме 5 години назад за възстановяване на здравно-осигурителни права!

/
/
/
838 Views

Здравеопазване

Два пъти по-скъпо ще трябва да плащат хората с прекъснати здравно-осигурителни права, ако искат да ги възстановят. Промяната влиза в сила от началото на 2016 година. Длъжниците за здраве имат още около месец да си платят на доста по-ниска цена, припомниха Националната агенция по приходите (НАП).

След 1 януари тези българи ще трябва да внесат дължимите здравни вноски за пет години назад (60 месеца), а не както в момента – за три години (36 месеца). Промяната беше приета в края на юни, но хората получиха гратисен период, за да уредят отношенията си в държавата на по-ниска цена.

От НАП отбелязаха, че когато задължението за внасяне на осигуровки е на работодателя или на друго лице и не е спазено, човекът няма да бъде лишаван от осигурителни права. Изискването за доплащане е за самоосигуряващите се и за тях няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права. Основание за такова прекъсване ще има, ако не са внесени повече от три дължими вноски за период от 36 месеца. Времето се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса, припомниха от НАП.

Хората могат да направят справка за здравноосигурителния си статус и да проверят периодите, за които им липсват вноски. Това се случва чрез електронната услуга на НАП и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор за цялата страна.
Услугата изисква въвеждането на ЕГН, а чрез електронния калкулатор могат да се изчислят дължимите вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.

Ако не платите до края на тази година, то от 2016 ще трябва да плащате двойно по-скъпо.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.