img

Още 5 млн. държавни пари ще отидат по автомагистрала „Тракия“

/
/
/
768 Views

Магистрала ТракияОще 5 милиона лева ще отидат допълнително за наскоро откритата магистрала „Марица“. Това стана ясно от обществената поръчка, обявена от пътната агенция за изграждане на пътен възел „Оризово“, пише в. „Сега“. Това е връзката между „Марица“ и магистрала „Тракия“ от Бургас към Свиленград.

Проектанти и експерти от пътната агенция установили, че при очертаването на магистралния пръстен на България преди 14 години в първоначалните проекти не е била предвидена връзка на „Марица“ с „Тракия“. Затова се наложи да се обяви допълнителна процедура за избор на изпълнител, който да изгради пътния възел. Това обаче стана седмици след тържественото откриване на магистралата към Турция.

От поръчката става ясно, че по направлението София – Свиленград съоръжението е изградено, но от Бургас към турската граница предстои да се построи пътен възел за пресичането на „Тракия“ и „Марица“ на две нива. Предварителните разчети предвиждаха поръчката да бъде обявена преди няколко месеца и се очакваше стойността й да е около 3 млн. лв. От обявата от 16 декември обаче се разбира, че строежът ще коства на хазната повече, макар прогнозната стойност от 5 млн. лева да е максималната, под която ще играят участниците в търга. Оферти ще се приемат до 28 януари.

Освен това пропускът отпреди години лишава България от възможността да финансира тези обекти с европейски пари. Самата магистрала „Марица“, както и пуснатата още преди две години „Тракия“, бяха изградени по оперативна програма „Транспорт“. Затова се налага сега бюджетът да отдели допълнителни средства. „Марица“ бе пусната в края на октомври. Магистралата от Оризово до Свиленград беше построена на два участъка с обща стойност от 255 млн. лева, но за единия се наложи да се вложат още 40 млн. лева държавни пари за укрепване на трасето след дъждовете от миналата година. Още след първите по-сериозни дъждове обаче магистралата се напука точно в този участък, а от регионалното министерство уверяват, че ремонтът ще бъде направен за сметка на строителя.

Схемата за ремонти на пътищата по новата програма „Региони в растеж“ беше обявена от управляващия орган в Министерството на регионалното развитие. Общият бюджет е за 380 млн. лева, а получател на средствата е агенция „Пътна инфраструктура“. Ведомството трябва да подаде проектите с отсечките, които иска да обнови, до 30 април 2017 г. От оперативната програма обаче още не са одобрили критериите за оценка, по които ще се прави подбор на пътищата, каза шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров, цитиран от Investor.bg.

На практика това означава, че все още не се приемат проекти и не е ясно за кой клас шосета ще отидат средствата. Агенцията е подготвила разширен списък с повече от 60 участъка с обща дължина 1000 км. Това е много над предвиденото финансиране. Все пак отделянето на средства за пътища е успех за програмата, защото първоначално Брюксел не предвиждаше пари за пътни ремонти.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.