img

Официално: Мъжете и жените остаряват различно – вижте какви са разликите и какво ви очаква!

/
/
/
690 Views

Баба и дядоЖените са по-малко предразположени към проблеми с паметта в напреднала възраст, докато при мъжете съществува по-малка вероятност да бъдат засегнати от инвалидност, предполага изследване, цитирано от The Telegraph.

Време, което мъжете прекарват в състояние на “умерени нарушения на когнитивната функция” леко се е увеличило, установяват учени от Нюкасълския и Кейбриджския университети. Резултатът противоречи на други проучвания, които предвиждат, че случаите на деменция ще се умножат с нарастване на продължителността на живота. От 90-те години досега продължителността на живота на мъжете е нарастнала повече, отколкото тази на жените, показва проведеното в Англия изследване, пише „Фокус“.

Времето, което жените прекарват, справяйки се с от умерена до тежка инвалидност се е увеличило със седем месеца, а с лека инвалидност – с 2.5 години. Такава тенденция не се наблюдава при мъжете. Периодът на лека инвалидност при представителите на мъжкия пол се е увеличил с 1.3 години, а периодите на средна до тежка инвалидност остават непроменени. Проф. Керъл Джагър от Университета в Нюкасъл, ръководител на проучването, казва: “Големият въпрос без отговор е дали допълнителните години живот са години на здраве и целта на изследването ни е да разберем как продължителността на живота над 65 години се е променила между 1991 и 2011 година. Една от причините за увеличаването на годините, през които жените живеят с умерена инвалидност може да е повишените на нивата на затлъстяване, но може да са и специфични състояния или просто повече заболявания, които се проявяват в напреднала възраст.”

Проф. Джагър добавя, че резултатите са важни във връзка с увеличаването на пенсионната възраст и времето на активен труд. В повечето развити държави продължителността на живота нараства с най-малко две години на десетилетие.

 

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.