img

Официален доклад: България губи 19 млрд. годишно, заради подкупи!

/
/
/
1063 Views

Подкупи в БългарияЗаради корупция България губи до 19 млрд. долара годишно, което е над една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това сочи проучване „Цената на несъществуващата Европа в сферата на корупцията“ на изследователския институт RAND Europe, направено по поръчка на Европейския парламент, цитирана от „Труд”.

Данните на НСИ показват, че БВП на България по текущи цени за 2015 г. е 86,373 млрд. лв. Това означава, че загубите ни от корупция се равняват на малко над 33% от БВП. Щетите за целия Европейски съюз се оценяват до 990 млрд. долара на година.

Прочуването използва три индекса за нивото на подкупност във всяка от 28-те страни членки. България заема втора позиция и по трите показателя, като нивата ни са далеч над средните за ЕС.

По индекса ICRG (International Country Risk Guide), който измерва корупцията в рамките на политическата система, лидер е Латвия, а след нашата страна е Литва.

По показателя CPI (Corruption Perception Index), който измерва възприемането на нивата на корупция в рамките на страната и обществената информираност, преди България е само Румъния, а след нас е Гърция.

Последният критерий COC (Control of Corruption Index), който оценява управлението и ефективните инструменти за държавна подкрепа, поставя на първо място отново Румъния, а на трета позиция след нас е Хърватия.

28-те страни членки са разделени на четири групи. В групата на „отличниците“ – страните с най-ниска корупция, са посочени Великобритания, Германия, Австрия, Люксембург и Ирландия.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.