img

Очаквано: Руснаци започнаха да тестват лекарство за алкохолизъм!

/
/
/
866 Views

АлкохоликВ Научноизследователския институт за психично здраве в град Томск са започнали изпитанията на уникалния препарат срещу алкохолизъм „Оделепран”, разработка на компанията „Р-Фарм”, съобщава БТА.

Изследвания са показали, че той намалява консумацията на алкохол с 30%.

Медикаментът блокира опиоидните рецептори на тялото, намалява чувството на еуфория, предизвикано от алкохола. Т.е. благодарение на препарата алкохолиците престават да изпитват удоволствие от спиртните напитки, а веригата, свързана с чувството за награда, се разкъсва. В резултат консумацията на алкохол става по-контролирана и постепенно губи характера си на непреодолимо влечение.

Руската разработка освен ефективна е и нетоксична, твърдят специалистите.

В Научноизследователския институт за психично здраве в Томск ще бъде оценена ефективността на препарата върху конкретен пациент по време на лечение на основните стадии на алкохолизма, в това число и на етапа на злоупотреба със спиртните напитки и формиране на зависимост към тях.

„Оделепран” трябва да се появи на пазара през 2017 г. На този етап учените канят за изпитанията доброволци. Участието е безплатно, амбулаторно, анонимно и напълно поверително.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.