img

Няколко интересни факта за Земята, които трябва да знаете!

/
/
/
1227 Views

ЗемятаПланетата Земя, на която всички ние живеем, е едно място, изпълнено с тайни и чудеса. Тя не спира да изумява както учените, така и обикновените хора, които всеки ден откриват по нещо ново за нея. Тук ще откриете няколко изумителни факти за планетата ни, за които най-вероятно никога не сте и предполагали.

Ядрото на Земята е горещо колкото Слънцето. Според учените температурата за земното ядро е около 5 700 градуса – точно колкото тази на повърхността на Слънцето. Интересното е, че тази температура всъщност е доста ниска за звездата в центъра на Слънчевата система. В атмосферата ѝ тя достига до 2 милиона градуса.

Всички ние се движим с 107 182 км/ч около Слънцето. Никой от нас обаче не усеща тази скорост, също както не усещаме тази, когато летим на борда на самолет. Съзнанието измерва скоростта спрямо друг обект, движещ се с различна скорост. Когато обаче се движим заедно с този обект като пътници на планетата Земя, няма как да я усетим.

Някога Земята е била покрита с гигантски гъби. Преди дърветата, преди около 400 милиона години земната повърхност е била покрита с огромни гъби. Тогава широколистните и иглолистни дървета са достигали до няколко метра височина, докато гъбите израствали до 8 м и метър в диаметър.

Теорията за гъбеното покритие на Земята се базира на фосил, открит през 1859 г. Според някои този организъм не е гъба, а мъх, който само наподобява нейната форма. Въпреки това учените са категорични, че тази възможност изобщо не бива да се изключва, тъй като и до днес най-големият жив организъм на Земята е колония гъби, простираща се на 8.9 кв.км. в Орегон. За нея се смята, че е на впечатляващите 2 400 години.

40% от дивия свят е безвъзвратно унищожен за последните 40 години. Морски, речни и сухоземни животни биват безскрупулно избивани, а хабитатът им унищожаван от замърсяванията.

В света има 5 сини зони, пълни със столетници. С наименованието сини зони са обособени общо 5 места из цял свят, където хората отказват да умрат. Това са о-в Икария в Гърция, Окинава в Япония, Сардиния в Италия, п-ов Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния.

Изумителни факти за Земята, които трябва да знаете!

Над 1 милион изкуствени обекти обикалят около Земята. Днес около планетата ни летят 6 000 сателита, 3 600 от които са в експлоатация. Изкуствените обекти, които обикалят в орбита, са отломки от ракети, сателити и части, изпратени от хората. Има над 100 милиона обекта с големина под сантиметър и 21 000 отломки, които тежат около килограм.

Ядрото на Земята е пълно със злато. Учените смятат, че 99% от златото на планетата е потънало в центъра ѝ преди милиарди години. Освен 1.6 квадрилиона тона Злато там има и около 9.6 квадрилиона тона платина. В определени части на Канада човек с маса от 68 кг тежи средно с около 3 кг по-малко. Според най-разпространената теория разтопените скални маса от злато под повърхността бавно потъват, като по този начин масата на региона се понижава, както се намалява и силата на гравитацията.

Планетата умира. Според Стивън Хокинг единственият начин да оцелее човечеството, е да се евакуира на друга планета. Според него ни остават около 200 години на Земята. Дотогава ще бъдем изтребени от климатични промени или ядрена или биологична война. Сред другите варианти е радиацията от близка свръхнова, както и сблъсъкът с астероид.

Амазонската дъждовна гора осигурява 20% от кислорода на планетата. Гората на Амазонкасе разполага на над 40% от площта на Южна Америка. Тя представлява около половината от всички дъждовни гори на планетата.

Освен че произвежда до 20% от кислорода ни, в нея има над 10 000 вида растения, 2 000 вида гръбначни животни и повече от 3 милиона вида насекоми. Лошото в случая е, че тя, подобно на всичко друго, изчезва с бързи темпове. Според учените след само 50 години амазонската гора ще е напълно заличена от лицето на Земята.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.