img

Няколко дни преди инсулт тялото изпраща тези 8 сигнала

/
/
/
325 Views
Сподели с приятели

Освен че може да бъде фатален, инсултът може да причини трайни увреждания.

Той се причинява от прекъсване на притока на кръв към една област на мозъка, което води до загуба на някои способности, свързани със засегнатата област на мозъка.

Има два вида инсулт: исхемичен, причинен от запушване на кръвоносните съдове, който предотвратява проникването на кръв в част от мозъка, и хеморагичен, причинен от разкъсване на артерии и последващ мозъчен кръвоизлив.

Инсултът възниква внезапно, но има симптоми, които могат да ни помогнат да предскажем началото на заболяването и да ни подтикнат да потърсим медицинска помощ.

Изтръпване и проблеми с движението

Инсултът засяга невроните в мозъка, а косвено и начина на активиране на мускулите, тъй като те зависят от командите, изпратени от нервната система. Ето защо инсултът може да предизвика внезапно чувство на слабост и скованост в големи мускулни групи, като ръка или крак.

Затрудненото движение на тези части на тялото може да бъде придружено от изтръпване или намалена чувствителност. Ударът може да засегне и едната страна на лицето, която се парализира и „отпуска“, сякаш мускулните влакна са умрели.

Крива уста

Това е една от най-забележимите последици от предишния симптом. Ако устата ви е изкривена и ви е трудно да говорите или да се усмихвате, трябва незабавно да потърсите помощ.

Внезапни проблеми с говора

Езиковите промени могат да се проявят както в самоизразяване, така и в опит да се разбере какво казват другите. Това е така, защото тези видове психични процеси включват големи области на мозъчната кора.

Ако забележите, че за няколко секунди не можете да говорите прости думи или че не разбирате хората, които ви говорят, можете да разгледате това като предупредителен знак за инсулт.

Внезапна загуба на зрение

Внезапните проблеми със зрението могат да засегнат едното или и двете очи. Въпреки че това е симптом, който поражда възможно най-скоро посещение в болницата, трябва да се има предвид, че има и други състояния, които не са свързани с инсулт, които причиняват този симптом.

Проблеми с паметта и ориентацията

Нашият мозък е изпълнен с групи неврони, свързани със спомени. Когато някоя част от мозъка е повредена, това може да предизвика верижна реакция. Това причинява усещане за внезапна дезориентация, което е придружено от загуба на паметта.

Загуба на осъзнаване на времето

Инсултът може сериозно да повлияе на съзнанието, причинявайки липотимия. Липотимията е синдром, който причинява чувство на световъртеж, припадък и умора, както и загуба на чувство за време

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.