img

Ново научно откритие! Под дебелия лед на Антрактида се крие невиждана пропаст!

/
/
/
1117 Views

АнтрактидаОгромна, напозната досега система от каньони може да е скрита под антарктическата ледена обвивка, пише Би Би Си, цитирана от Фокус. Признаците за съществуването ѝ се виждат във формите на повърхността на белия континент в малко изследван регион, наречен “Земята на принцеса Елизабет”.

Ако бъде потвърдена от геофизичното проучване, което се провежда в момента, мрежата от каньони ще бъде с дължина 1000 километра и дълбочина до 1 километър. С такива измерения, тя би била по-голяма от прочутия Голям каньон в САЩ.

“Знаем от други райони на Антарктика, че формата на ледната повърхност обикновено зависи от формата на земята под нея, тъй като леда се стича по земята,” обяснява д-р Стюърт Джеймисън от Дърхамския университет във Великобритания. “Когато разглеждаме сателитните данни от “Принцеса Елизабет”, в повърхностния лед се виждат линейни форми, които приличат на каньон. Проследихме тези бледи линии от центъра на “Принцеса Елизабет” до брега на север. Това е доста голяма система,” посочва изследователят. Предполага се още, че мрежата от каньони е свързана с неоткрито досега езеро под ледниците. Ако бъде потвърдено, езерото ще покрива 1250 квадратни километра.

Предположенията за съществуването на система от каньони се потвърждават от радарни данни, събрани от няколко зони. Геолози в Антарктика провеждат експерименти, за да потвърдят заключенията от първоначалните анализи.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.