img

Ново 20! Първолаците ще учат азбуката по нов начин!

/
/
/
740 Views

Тодор ТаневУчебните програми за първи и за четвърти клас вече са разписани, а първолаците ще учат азбуката по нов ред. Това съобщи министъра на образованието Тодор Танев, цитиран от „Дарик“. По думите му буквите от българската азбука в буквара ще бъдат разделени на 3 групи. По математика първокласниците ще изучават числата до 100, ще се учат да изваждат и събират и с десетици.

По думите на образователния министър Тодор Танев учениците в първи клас ще учат, както и досега, числата до 100. Министърът обясни, че децата ще се учат и да изваждат десетици – например 70 – 20, 10 + 40. Танев посочи още, че като съдържание програмите се доближават до тези от предишни години.

„В отделни становища ни обвиняват, че програмите били почти същите като настоящите. Естествено е те да си приличат. Няма революция, няма нови факти и винаги ще си приличат. Няма как да е по друг начин. Нека не забравяме, че става въпрос за изучаване на буквите, за първоначалните действия с числата, за първите представи за заобикалящия свят на учениците и не може в първи клас програмите да са нещо нечувано и невиждано. Възрастовите особености не допускат огромни разлики. Подобно е положението и в пети клас. Поставят се основите на предметното обучение“, каза Танев.

Директорът на дирекция Образователни програми Евгения Костадинова обясни в какъв ред първокласниците ще изучават буквите.

„Да се въвежда групата на гласните с групата на някои от най-често срещаните съгласни, така че да могат да правят думички. След това да въведат като втора група опозициите беззвучни-звучни. И като трета група да останат особените случаи. Това ще бъде поредността, в която ще се въвежда с оглед на по-широките възможности, които дават за различните комбинации на думи и четене“, допълни Костадинова.

От образователното министерство бяха категорични, че в първи клас си остава стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“. В пети клас по история ще се изучава периода от античност до средновековие. По БЕЛ петокласниците ще учат фолклор, легенди и митология.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.