img

Ново 20! Апокалипсисът ще бъде причинен от гигански комети, които ще падат на Земята!

/
/
/
672 Views

КометиВъзможно е опасността от удар на комета в Земята да е по-голяма, отколкото смятаме, предупреждават астрономи, пише The Guardian. Повечето изследвания на потенциалните заплахи, включват обекти в астероидния пояс между Марс и Юпитер, посочват учените. Te изтъкват обаче, че през последните две десетилетия са открити гигантски комети, наречени “кентаври” и това налага разширяване на списъка с потенциалните опасности.

Тези топки от лед и прах с диаметър между 50 и 100 километра, имат нестабилни, елиптични орбтити, които започват отвъд Нептун – най-отдалечената от Слънцето планета. Орбитите им се пресичат с тези на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, чиито гравитационни полета понякога могат да ги отклонят към Земята – веднъж на всеки между 40000 и 100000 години.

Приближавайки се към Слънцето кометите постепенно се разпадат, което води до образуване на опашки от отломки, а това прави сблъсъка с нашата планета неизбежен, пишат изследователите в журнала Astronomy and Geophysics на Кралското астрономическо общество.

“Разпадането на такива гигантски комети би произвело непостоянни, но дълги периоди на бомбардировка, продължаващи до 100 000 години.” Учените смятат, че “оценката на риска от извънземен сблъсък, базирана единствено на близките до Земята астероиди, подценява природата и мащаба на заплахата.” Една единствена комета-кентавър има повече маса от цялата популация на преминаващи покрай Земята астероиди, открити досега.

“В последните три десетилетия вложихме значителни усилия в проследяването и анализирането на риска от сблъсък между Земята и астероид,” казва един от авторите на проучването Бил Напиър от Бъкингамския университет. “Изследванията ни предполагат, че трябва да насочим вниманието си и отвъд съседните региони и да наблюдаваме зоната зад орбитата на Юпитер в търсене на кентаври. Ако сме прави, точно тези далечни комети биха могли да са сериозна заплаха и е време да разберем това.”

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.