img

Нова скандална схема: МО пуска на търг 220 дк. апетитни имоти!

/
/
/
693 Views
Министерство на отбранатаМинистерството на отбраната пуска за продажба изключително апетитни застроени терени на метри от плажа. Това са имоти с отпаднала необходимост, съгласно списък утвърден от министъра на отбраната, край Червенка и Царево. Общата (застроена и незастроена) площ на трите терена е 220 417 кв. метра (220 декара)!

Става въпрос за местностите «Вугарски път» край Царево, и «Аклади» и «Червенка» край Черноморец. Справка показва, че местността „Аклади” се намира след град Черноморец на юг – от двете страни на главния път. Военният терен, който ще се продава, е с площ 1801 кв. м., от които застроената част е 13 кв. м. В близост се намира модерният едноименен хотел „Аклади”, построен през 2006 г.


Снимка: Хотел „Аклади“

По-популярна е местността „Червенка“, която е буквално на брега на морето, на юг от Черноморец. Доскоро това беше един от незастроените райони до бреговата ивица. Една от причините бе именно военната зона там, която обаче вече не е необходима на Министерството на отбраната.
Сега ведомството пуска за продажба площ от 174 726 кв. м. заедно с 20 броя сгради.

Част от плажната ивица – до къмпинг „Градина“, допреди десетина години се използваше от курсантите от Военноморското училище за морска практика. Там всяко лято се устройваше голям лагер с военни палатки, но това вече не е актуално.

Наследници на граждани с отнети имоти по време на тоталитарния режим в района на „Червенка“ редовно се жалват и периодично организират протести с искания за реституция.

Местностите „Аклади“ и „Червенка“ са на практика една до друга. А военните парцели са непосредствено до едни от най-хубавите плажове у нас. Продажбата им неминуемо ще породи съмнения за обслужване на интереси на недосегаеми бизнесмени и политици, станали пословични със застрояването на морските ивици с големи хотелски комплекси на ръба или директно в разрез с правилата и добрите практики.


Местностите „Аклади” (вляво) и „Червенка” (вдясно)

По всяка вероятност след евентуалната приватизация съществуващите сгради ще бъдат съборени, тъй като са стари и са пригодни за военни цели, така че няма да са подходящи за използване от купувачите. Големият бонус за бъдещите собственици обаче ще бъде улеснената процедура за нови строежи, тъй като става въпрос за райони, които вече са урегулирани.

По-забулена в мистерия е третата местност с военни терени – „Вугарски път“ край Царево. Тя не може да бъде намерена в Регистъра на географските наименования в България към Агенцията по кадастъра. Площта на имота там обаче е доста голяма и вероятно е бившата казарма, която от години е в разпад и е обект на набези. Става въпрос за район с площ 43 890 кв. метра с 15 сгради.


Бившата казарма в Царево

На правителствено заседание на 2 ноември Министерският съвет прие Решение за обявяване на имотите, които бяха публична държавна собственост, за имоти – частна държавна собственост. Промяната на статута се прави, за да може да се извърши продажба.

След запитване на «Флагман» от МО отговориха: „За Министерството на отбраната и Българската армия отпада необходимостта от ползването на имотите  – публична държавна собственост, а като имоти – частна държавна собственост, с тях могат да се извършват разпоредителни действия – продажба чрез търг, съгласно Закона за държавна собственост и правилника за прилагането му.

Цитираните по-горе имоти са включени в утвърден от министъра на отбраната График на имоти със статут на публична и частна държавна собственост, с отпаднала необходимост за Министерство на отбраната, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия през 2016 г. Графикът е публикуван на Интернет-страницата на Министерството на отбраната.

При документална готовност за тръжни процедури, на Интернет-страницата,  както и в един местен вестник и в един национален ежедневник, ще се  публикуват обяви за търгове.” Засега обявени търгове няма. Не е ясно дали след оставката на кабинета „Борисов” 2 и след смяната на военния министър Николай Ненчев наследникът му ще продължи намеренията за разпродажба на имотите. И дали това ще се случи прозрачно и при защита на публичния интерес.

Източник: Флагман бг

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.