img

Николай Бареков: Газовата криза ще погребе България!

/
/
/
702 Views
Сподели с приятели

Николай БарековСтрахът, че Русия ще врътне кранчето на газа отново надвисна над България. От днес Путин е обявил, че спира газовите доставки за Украйна и ще бъде обявен украински дефолт, ако не му бъдат платени незабавно 3 милиарда дължими евро.За това алармира българският евродепутат Николай Бареков, който е член на Комисията по енергетика в Европейския парламент като обяви, че непосредствено след 1 януари ще постави въпроса в ЕП и ще поиска незабавна помощ и политически отговор от господин Юнкер и еврокомисарите.

Ето за какво още предупреди той на личната си страница във Фейсбук:

Новината за България ми се струва доста реална. Ние нямаме газова връзка с Турция и Гърция, която да ни достави необходимото количество газ, а в Газохранилището в Чирен нямаме газ за повече от месец.

През февруари, когато идва най-лютата зима, ако има газов колапс, това ще погребе България. Малкото останала индустрия спира, а семействата остават на дърва и въглища, ако си монтират алтернативно гориво.

Вместо хъб, правителството може да получи звучен тупаник от руската мечка точно в най- неподходящото време. Като европейски депутат на България вземам мерки и като член на Комисията по енергетика в ЕП ще поискам незабавна помощ и политически отговор от господин Юнкер и еврокомисарите веднага след 1 януари.

Преди да е настъпила безизходицата, препоръчвам на премиера, който носи цялата отговорност, да стартира незабавни двустранни преговори с министър-председателя на Русия, ако има кой да му вдигне телефона. Не мисля, че след последните изцепки на външната ни политика и президента Плевнелиев по отношение на Русия, Путин ще иска да разговаря с нас.

Другата опция пред правителството е да се звъни на Меркел и да се моли за извънредна европейска помощ. Други опции нямаме. Това е тежка ситуация, която не беше непредвидима след провала на „Южен поток“ и откровената антируска политика на нашите голи ястреби през последните две години.

Добре, че депутатите от ЕП спряхме „Северен поток 2“, та Германия сега да погледне по-солидарно на бедняците от Източна Европа. Нищо, че господин Борисов отказа България да подпише солидарно петицията заедно с още други девет европейски държави…

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.