img

Нечувано! Парите на арабските шейхове свършиха – въвеждат крайни мерки!

/
/
/
862 Views

ШейховеНиските цени на петрола са проблем не само за компаниите, които търгуват с него, но и за петролните шейхове от Персийския залив. Парите им явно привършват, затова емирствата в района търсят начини да напълнят хазната си, става ясно от репортаж на „Ал Джазира” от заседанието на Комитета по финансово и икономическо сътрудничество на страните от Залива.

В организацията влизат Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, ОАЕ, Оман и Катар. След заседанието бе обявено официално, че ще бъде въведен ДДС върху стоките, които се продават в тези държави. Така за първи път финансови мерки ще засегнат и обикновените граждани на емирствата, които не са свикнали да плащат на държавите си никакви данъци.

Причината за драстичните на емирствата мерки е ясна- паричните затруднения на петролните монархии, които са основните износителки на петрол на световните пазари заради ниските цени на суровината в последните месеци.

Заради това те не могат да финансират огромните си социални програми, строителството, а Саудитска Арабия- и военното си нахлуване в съседен Йемен. Новата мярка – въвеждането на ДДС е изключително внимателна и разтеглена във времето, защото при предварителните обсъждания дори е имало мнения, че крутите мерки може да доведат до революционен взрив от недоволство. На първо време, данъкът ще е 5%, ще се въвежда поетапно в продължение на три години и няма да важи за здравеопазването, образованието и социалните дейности.

За въвеждането на такъв данък отдавна настоява и МВФ, но новината не се посреща с ентусиазъм от гражданите на емирствата. Нещо повече, говори се, че са обсъждани и варианти за въвеждане на данък върху доходите, но това си остава само в сферата на предположенията.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.