img

National Interest: Русия превъзхожда американската армия!

/
/
/
1020 Views

Руска армияСъединените Щати далеч не са толкова могъщи във военно отношение, както твърди президентът Барак Обама в обръщението си „За състоянието на страната”, в което той говори за „най-мощната армия в историята”, твърди бившият офицер от сухопътните войски на САЩ и бивш член на командването на американските войски в Афганистан, Даниел Дейвис, за списание Thе National Interest, цитирано от „Руски дневник“.

„Операцията „Пустинна буря”, по мнението на мнозина в САЩ, завърши с победа на американците над собствените им комплекси – „виетнамският синдром” – и утвърди ролята на САЩ като единствена световна военна суперсила. Само че с отзвучаването на последните пищни тържества в чест на победата над Ирак на Саддам Хюсеин, възвърналото се у американците чувство на гордост прерасна в отблъскващо високомерие и днес застрашава здравето на цялата нация”, твърди Дейвис, цитиран от РИА „Новости“.

По мнението на експерта тази заплаха се вижда най-вече от начина, по който министерството на отбраната се отнася към превъоръжаването на армията.

„Официалните данни дават подробна представа за това колко изостанала, неефективна и разточителна е тази система. Това, само по себе си, е достатъчно основание за „тревога”, но ако погледнем по-глобално на проблема, нещата са много по-сериозни, под въпрос е националната сигурност на САЩ”, твърди изследователят.

Според него най-голямата грешка на Пентагона е отказът от програмата „Бойни системи на бъдещето” (Future Combat Systems, FCS), започнала през 2003 г. като официален план за превъоръжаване и реогранизация на американската армия. Шест години след началото й, американският министър на отбраната Робърт Гейтс закри програмата заради множество проблеми с изпълнението й, отбелязва Даниел Дейвис. „Така близо 10 години, през които американските въоръжени сили можеха да бъдат модернизирани и технологично да надминат всички останали армии, бяха напълно изгубени по вина на американското военно ръководство. Отделно от това, провалът на програмата урони престижа на Съединените Щати”, смята експертът.

„Така внушителната разлика във военния потенциал, която съществуваше между САЩ и останалите страни в света, беше сведена до статистическа грешка”, продължава анализаторът. Изоставането е факт и това ни бе показано от Русия с разработването и внедряването на „Универсалната бойна платформа Армата”.

„Бойните системи на бъдещето” трябваше да се превърнат в „система на системите” – планирано бе да използват унифицирано верижно шаси за осем различни типа бронирани военни машини, бойна платформа (танк) и самоходна артилерийска установка, припомня Дейвис. За десет години бяха изхарчени 20 млрд. долара, без да е реализиран нито един проект”, пише анализаторът.

„Докато на Русия й буха нужни само шест години, за да проектира, тества и пусне в производство високотехнологични военни машини като танка Т-14 „Армата” и БМП Т-15, оборудвани по последна дума на техниката”, подчертава Дейвис.

„Т-14 се оказа поне толкова непробиваем и мощен, колкото и американският „Ейбрамс”. През 1991 г. „Ейбрамс” бяха способни да победят всеки противник. Сега това предимство е загубено”, пише експертът.

Даниел Дейвис се пита каква е причината за провала на програмата за превъоръжаване на Пентагона на фона на успехите на Москва, и стига до извода, че военното изоставане на Америка спрямо Русия се дължи до голяма степен на саморазрушителната й надменност, придобита след иракската кампания. И сега ще трябва да си плати за това.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.