img

National Interest разкри 5-е места, от където може да започне Трета световна война!

/
/
/
1020 Views
Сподели с приятели
Трета световна война
Има реална опасност да започне Трета световна война

Всяка глобална война започва от някаква искра, коментира американското издание National Interest. То определя пет огнища на локални конфликти, на които светът трябва да обърне внимание, ако иска да оцелее. Защото в Третата световна война няма да има победители и победени, а повсеместна гибел.

Първото е сирийският конфликт. „Ислямска държава“ предизвиква притеснението на голяма част от водещите нации в света, включително Франция, Русия и САЩ. Но дори с появяването на коалиция, обединяваща тези страни, между съюзниците могат да възникнат сблъсъци, заради различните виждания за бъдещето на Сирия.
От своя страна активни бойни действия между външни сили в Сирия могат да привлекат бързо Турция, Иран и Саудитска Арабия и да се разпространят по други части на света.

Друго огнище са противоречията между Индия и Пакистан, които макар да са факт вече много години, по всяко едно време могат да се изострят. Ако спонсорираните от Пакистан радикални групировки извършат нещо подобно на атентатите в Бомбай, търпението на Индия може да се изчерпа. И ако Пакистан претърпи сериозно поражение, то използването на тактическо ядрено оръжие може да му се стори като единствен изход. След това в конфликта могат да се намесят САЩ, които в последно време се сближават все повече с Индия и Китай, ако реши да защити Пакистан.

Третата искра може да е ситуацията в Източно-Китайско море, където през последните две години Китай и Япония водят опасна игра около архипелага Сенкаку. Всяка от страните има претенции за островите и е разположила въоръжени сили около него.
Ако конфликтът между Китай и Япония ескалира, на САЩ ще им е трудно да избягнат намесата, тъй като са свързани с последния договор за взаимна защита. Китай пък ще иска да действа активно, атакувайки американските военни обекти в региона.

Положението в Южнокитайско море също може да стане повод за глобален конфликт. Притесненията са за вероятна конфронтация на САЩ с китайските морски и въздушни подразделения. Загубата на самообладание от една от страните може да доведе до страшни последствия. Американо-китайска война сама по себе си би била катастрофа, а в нея могат да се включат Япония и Индия.

На последно място изданието предупреждава за опасността в Украйна. Развитието на събитията там зависят много от това, доколко НАТО е готово да се намеси в случващото се в страната. Ако Русия повярва в интервенция на алианса, то Москва може да предприеме мерки, изпреварващи мобилизацията на Пакта. А всяка една атака или сериозна заплаха за нападение срещу членка на НАТО, може да стане повод за военни действия на алианса.

В заключение National Interest отбелязва, че страните днес не разбират колко е опасна играта на война.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.