img

Нашенец разкри как се живее в Германия за 1 евро!

/
/
/
1114 Views
Сподели с приятели

Аугсбург е един от най-старите градове, в които съм бил. Основан е като военен лагер по нареждане на император Октавиан Август.

Този, който създаде Римската империя. Легионерите са дали на селището името на великия основател, пише българин, който наскоро се завърнал от баварския град. Така дори древният Мюнхен – столицата на Бавария – Аугсбург е с 1000 години по-стар. Процъфтява през 15 век, преди Тридесетгодишната война, след която градът започва постепенно да отслабва.

Спомням си, че в училище ни разказваха за религиозния мир в Аугсбург между католици и протестанти и социалните жилища, построени в този град през 1521 г.

Не мислех, че някога мога да видя снимките от учебника по история със собствените си очи: градът, в който е сключен епохалният мир, който впоследствие доведе до 30-годишната война и домовете за германски работници в него.

Какво друго видяхме?

Спокоен, усмихнат град. В центъра има малко коли, има пешеходни улици, но тук обикновеният пешеходец е царят, ходи не според маркировката, а както пожелае. Не съм сигурен дали това е добре. Беше сезонът на коледните пазари. По улиците бяха поставени прости палатки и там обикновените хора продават свои собствени стоки – плетени кукли и блузи, модели, готвени кифли, печено месо.

По-евтино, отколкото в магазините и на градския панаир. Не знам как се регулира от данъчните.

Аугсбургерите ни се сториха по-малко проблемни от мюнхенците. Или може би това е предимството на един град с правилния размер: няма нужда от метро, само от трамвай, но има всичко, от което се нуждаете – от университета до театъра и стадиона в града. Мълча за магазините: Бавария е най-богатият регион.

Живеехме в центъра. Точно на улицата Jakoberstrasse, където преди 500 години е построена и все още функционира първият в света квартал за социални жилища.

Фугерай – селище от 53 къщи за нуждаещи се граждани на Аугсбург – 106 семейства – бил организиран и финансиран от Фугер, най-богатият човек: по отношение на съвременните пари той имал 400 милиарда долара, 2% от БВП на цяла Европа по това време.

Всеки жител на Аугсбург, който се озовава в затруднено финансово положение и склони да изпълни редица условия, може да се установи в този квартал:

да има безупречна репутация и да е скромен католик

три пъти на ден, всеки ден да се моли за семейство Фугер

Сега Фугерай съществува при същите условия, само че има малко повече къщи – те са 67 и в тях живеят 153 души. Единствената разлика е, че преди това са били предимно семейства, сега са двойки или самотни хора.

Наемът е същият, както когато е бил при Фугер – един рейнски гулден на година. Днес това прави 0,88 евро.

Цената на комуналните услуги обаче е на съвременни цени. Но жителите на селището все още получават по 46 евро субсидии всеки месец.

Получава се някакъв вид комунизъм с католическо лице!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.