img

NASA разработва свръхзвукови тихи самолети!

/
/
/
870 Views

Свръхзвуков самолетСвръхзвуковите комерсиални самолети може да се завърнат в недалечно бъдеще, за да превозват отново пътници до отдалечени дестинации по-бързо от скоростта на звука, пише Live Science.

Основният проблем при тези бързи летателни машини обаче е силният шум. Сред факторите, от които зависи силата на шума са размера на самолета и скоростта му. Дори при най-ниската си скорост машините летят с 1225 километра в час, което е скоростта на звука, и произвеждат разтърсваща прозорци звукова вълна, посочва американската Национална космическа агенция (НАСА ). В момента Агенцията разработва технологии, които да намалят шума на свръхзвуковите самолети, пише „Фокус“.

Заедно с партньори от авиоиндустрията НАСА създава летателна машина с по-слаба звукова вълна, чийто дизайн се различава от този на по-старите свръхзвукови самолети като пенсионирания Concordе. Новата генерация самолети ще има форма на корпуса, която намалява “шума, грохота и вибрацията”, генерирани от звуковата вълна, изтъква НАСА. Преди комерсиални самолети да се понесат със свръхзвукова скорост, НАСА трябва да установи, защо генерираният от тези самолети звук е толкова неприятен за хората на земята. Агенцията е разработила серия от тестове, за да намери отговор на този въпрос. “В тези тестове ние разделяме звуковата вълна на отделните й части – звук, вибрация, която той може да причини, разклащане на предметите в закрити помещения, предизвикано от вибрацията,” обяснява Джонатан Ратсам, инженер от НАСА.

В тестовете участват доброволци, живеещи в близост до изследователската база на Агенцията в щата Вирджиния. Те седят в затворени стаи, където изпитват ефекти, подобни на ефектите от звукова вълна, произведени от мощни високоговорители и субуфери. Столовете на участниците са оборудвани с устройства, които ги разклащат, за да имитират вибрациите от истинска звукова вълна. “Лабораторните данни ще се използват за разработване на модел, който предвижда реакцията на хората спрямо звукови вълни, но това е само една част от големия пъзел,” посочва Александра Льобо от НАСА. Провеждат се и полеви експерименти, при които свръхзвукови самолети преминават над жилищни квартали, като целта е да се измерят неприятните ефекти на звуковите вълни, добавя тя. Не се очаква първите машини от новото поколение свръхзвукови самолети да полетят преди 2025 година.

 

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.