img

NASA предупреждава: Към Земята се е насочил астероид, възможен е сблъсък на 25.12!

/
/
/
827 Views

НАСАУчени от NASA съобщиха, че към Земята се носи гигантски астероид, който при стълкновение с повърхността на планетата, може да предизвика мощни земетресения и изригвания на вулкани с непредвидими последствия. Те предполагат, че астероидът може да удари Земята навръх Коледа – 25 декември.

Астрономи в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико наблюдават за движението на огромното небесно тяло. Според първоначалната версия огласена в началото на декември обектът №2003 SD220 максимално ще се сближи със Земята на 23 декември 2015 година.

Астероидът има диаметър 2 километра, състои се от твърда скала и е в списъка на 17-те най-опасни небесни тела, които могат да приближат Земята. Тогавашните разчети сочеха, че астероидът ще премине на около 10 милиона километра от нашата планета, като също съществуваше заплаха от земетресения.

Руският астрофизик Владимир Липунов обаче разсея тези опасения по радио Sputnik.  Той смята, че небесният камък няма да падне на Рождество.  Ученият твърди, че астероидът е открит още преди 15 години, орбитата му е добре известна и се води постоянно наблюдение за придвижването му.

Липунов обяснява, че спътникът ще прелети на разстояние 1,5 милиона километра от Земята, но масата му е не е толкова голяма, че да предизвика някакви катастрофални явления на планетата ни.

Ученият уверява, че през близките няколко десетилетия небесно тяло с подобен размер не заплашва Земята. Според него много опасни са астероиди с диаметър няколко десетки или стотици метра.  Те са твърде много и е много трудно да бъдат открити и засечени, обяснява астрофизикът.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.