img

НАСА показа свастики на 8000 години

/
/
/
632 Views

снимки насаКосмически снимки, направени от спътник на Американската космическа агенция НАСА, разкриха повече от 260 мистериозни форми, в това число свастика и кръст, разпилени в безплодната степ на Северен Казахстан.

Смята се, че тези тайствени знаци са на най-малко осем хиляди години. Размерът им е впечатляващ – най-малките са по 90 метра, а най-големите надвишават 400 метра.

Формите са известни на науката като геоглифи, като най-популярните подобни земни знаци са тези от платото Наска в Перу.

Учените смятат, че новото откритие би могло да разкрие подробности за древните ритуали в района, но засега напредъкът им в опитите да разчетат фигурите е повече от бавен.Снимките са правени от височина 692 километра и дават най-пълна представа за истинските очертания на мистериозните символи на казахстанската степ.

Формите, намиращи се в областта Тургай, са забелязани за първи път през 2007 година от казахстански икономист, който разглеждал спътникови снимки на Google Earth. Гледани от земята, фигурите изглеждат като неравности върху степта високи 0.9 метра и с широчина 9 метра.

Веднага по повода се появили и теории, които били повече от абсурдни. Според тях фигурите били направени от извънземни или от нацисти.

Сателитни снимки

Започналите в началото на лятото археологически разкопки обаче показали, че формите са дело на древен народ, населявал Централноазиатската степ, като учените предполагат, че това са били прароднините на скитите, покорили по-късно голяма част от Източна Европа.

Екипът, зает с разкопките в казхстанската степ, съобщава, че в близост до фигурите са намерени и останки от древни постройки и камини, което предполага, че мястото, където са били разположение геоглифите, се е използвало за ритуали.

Свастиката, която събудила най-много полемики от откритите фигури, е типичен за всички индоевропейски култури символ, който пожелава щастие. Откритата гигантска свастика обаче не е най-старата, намирана досега.

Най-ранният известен обект с мотиви на пречупен кръст е птица, изработена от бивни на мамут, датиращи от палеолита – преди повече от 10 хиляди години, открита край село Мезина в Украйна.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.