img

На софиянци им писна от бежанците! Готови са за гражданско неподчинение!

/
/
/
787 Views
Сподели с приятели

ПротестЖители на столичния квартал „Овча Купел” заплашиха с гражданско неподчинение и блокада на Околовръстното заради липсата на адекватни мерки срещу нелегалните имигранти, които тормозят хората в квартала. В отворено писмо те се обръщат към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова „Елате ни на гости!”.

Хората са провокирани от отговора, който Бъчварова даде в парламента на питане от депутат – „относно предприетите мерки за осигуряване на адекватни мерки за сигурност и опазване на обществения ред в столичния квартал „Овча купел”. Те споделят, че очаквали изказването й с нетърпение, тъй като проблемът ги засяга лично, но съжаляват, че нямали право на реплика и дуплика.

Ето какво отговорила Бъчварова: „В 6-то РУ на МВР, от началото на 2015 г. са постъпили общо 4 писмени сигнала. Първите 3 сигнала са за нарушаване на обществения ред от страна на бежанците. Изпратен е писмен отговор. Проведена е и среща между полицейски служители и живущите. Направени са няколко проверки”. Тази информация хората от ул. „Маестро Кънев” 78 потвърждават, макар и си известни условности.

„Към момента не са установени бежанци без регистрационна карта, издадена от ДАБ или без временни карти” – с това твърдение на министъра хората категорично не са съгласни. „Или г-жа Бъчварова говореше за някое друго място, или това, което ние, тук виждаме, всъщност не е това, което виждаме. Може би няколко десетки живущи в блока взимаме едни и същи психотропни вещества и халюцинираме едни и същи неща. Та нали пред очите ни вашите служители, г-жо Бъчварова, неколкократно са „хващали” такива хора? Защо, ако въпросните бяха редовни, щяха да бъдат задържани всичките 20 човека, докато на място дойдат полицейски автомобили да ги отведат (23.11.2015г.)? Или други двама, на които пред нас, по време на проверка, заради това, че нямат „картончета” казаха: „Айде сега с нас горе в ДАБ”(26.11.2015г)? Или онази мащабна полицейска акция, продължила повече от 3 часа, преди близо 2 месеца, когато под терасите ни полицай каза: „Там има поне 100 човека”, сочейки горичката в близост. След което дойдоха многобройни Ваши служители и вадейки по един, по двама от въпросната горичка напълниха един голям полицейски бус и няколко патрулки. Накрая влязоха с полицейско куче и откриха още двама или трима (29.10.2015г.). Защо, ако тези хора имаха документи щяха пред очите ни да ги разпитват откъде идват?”, пишат хората.

„Афганистан? Пакистан? Сирия?” Проверихте ли, г-жо министър, колко човека са заведени в центъра в Бусманци? Там, доколкото ни е известно, се водят „нелегалните” И какъв процент от тях са закарани именно от служители на 6-то РПУ, в чийто район е блокът ни? Колко човека са предадени към Дирекция „Миграция” от същото РПУ?
Капацитетът на този Регистрационно Приемателен Център в „Овча купел”, ако не се лъжем, е 800 човека”, питат те.

„Пред очите ни, през последните месеци няколко стотици се „изнесоха” оттук. Изнесоха се с прословутите си ранички на гърба, качвайки се по най-експедитивния начин в тъмното в някой транспортен бус или в багажника на миниван, който може да побере 15 човека. Защо ли не ни се вярва, че човек с напълно редовни документи ще избере точно този начин на придвижване?”, казват още потърпевшите. Те смятата, че Бъчварова спестява голяма част от истината на обществото.

„Притеснени сме от чувството за безнаказаност, което с изказването си затвърждавате у т.нар. превозвачи. Които без никакви притеснения от наличието на хора наоколо питат „Как е днес? Има ли за извозване?”. Вчера бяха 207 човека”, разказват жителите на „Овча купел”.

„Чудим се какво би ви провокирало да погледнете сериозно на ситуацията около блока ни. И да ни кажете в очите цялата истина. Официално. Нови писмени сигнали? Мирен протест? Или гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстното? Ние, аз и моите съседи, сме тук, г-жо Бъчварова. И… (не)живеем спокойно… не вярвате ли Вие? Елате ни на гости!”.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.