img

ШОК! Муамар Кадафи е предупредил Тони Блеър още през 2011 година за Ислямска държава!

/
/
/
661 Views

Муамар КадафиКомитетът по международните въпроси към парламента на Великобритания публикува разшифровката на телефонните разговори между двама политици – бившият премиер на страната Тони Блеър и убитият либийски лидер Муамар Кадафи, предава Блиц.

От записите става ясно, че Кадафи е предупреждавал Блеър за опасностите, които стоят пред Европа още на 25 февруари 2011 година – време, в което Либия вече е обхваната от безредици. Либийският лидер посочва пред британския премиер, че се стреми да защити страната си от терористите на „Ал Кайда“.“Не ние ги нападаме, те нас ни нападат. Искам да ви кажа истината. Това съвсем не е толкова объркана ситуация, напротив – всичко е много просто: в Северна Африка се появиха гнезда на организацията „Ал Кайда“. Такива формирования имаше и в САЩ, в навечерието на 11 септември“, цитира думите на Кадафи британският „Телеграф“.

По думите на либийския лидер, джихадистите са се сдобили с много оръжие и вече вселяват ужас у сънародниците му. „Никой не може да си представи какво става тук, тъй като няма чуждестранни кореспонденти“, казва Кадафи на Блеър.

„Помолихме репортери от цял свят да дойдат и да видят с очите си истината. Това са въоръжени банди. С тях е невъзможно да се договориш. Те искат да установят контрол над Средиземноморието и после да нападнат Европа.

В отговор британският политик е казал, че се работи по необходимостта от мирно регулиране. Само три седмици след този разговор коалицията от западни страни, в която влиза и Великобритания, започва да нанася въздушни удари по Либия, което води до свалянето на Муамар Кадафи.

Предупреждението му обаче очевидно се сбъдва. пише изданието. След свалянето му от лидерския пост Либия претърпява крах и е обхваната от гражданска война. Много територии в страната се контролират от ислямски екстремисти, свързани с групировката „Ислямска държава“.

Председателят на Комитета по международните въпроси Криспин Блант е заявил, че „пророческото предупреждение“ на Кадафи ще бъде разгледано. Според дипломата западните политици са били не толкова проницателни, както Кадафи, относно рисковете от интервенция както за либийския народ, така и за интересите на Запада.

Муамар Кадафи бе убит на 20 октомври 2011 година. Тълпи екзалтирани въстаници плениха полковника и го застреляха публично – без съд и присъда.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.