img

МОСВ алармира: Опасност от наводнения в 11 области!

/
/
/
792 Views

НаводненияВъзможни са наводнения в резултат на очакваните обилни валежи днес и утре. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите. Наводнения може да има във водоемите на реките Луда Камчия, Тунджа, горното течение на Марица, горното течение на р. Арда и притока й, реките Върбица, Места и Струма.

На фона на кода за опасни валежи – контролна проверка на прокуратурата показа, че 90 на сто от язовирите, които още миналата година бяха обявени за опасни, все още са в лошо състояние, а леглата на много от реките са обрасли и пълни със строителни отпадъци.

Това означава, че дадените предписания за отстраняване на нарушенията не се изпълняват. Виновните са ясни, но не им е търсена административна отговорност.

Жълт код е обявен в 11 области в Западна и Южна България заради интензивни валежи от дъжд и сняг. Дъжд ще вали в южните райони, сняг в западните. Жълтият код за снеговалежи е в сила за Перник, София град и София област.

Обилни валежи от дъжд се очакват в 8 области – Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Кърджалийска и Хасковска. В тези области ще има значителни валежи, като сумарното количество за денонощието ще бъде около 20-30 л/кв.м.

На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг.
На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг.

Минимални температури ще бъдат от около 0° в северозападните и до 6°-7° в югоизточните райони. Максималните температури ще са между 2° и 7°, а в югоизточните райони до 8° – 10°. Ще духа слаб североизточен вятър.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.