img

Много голяма новина за Референдума на Слави! Радваш ли се, българино?

/
/
/
620 Views

2 от ГЕРБ, ДПС и „Воля“ подкрепиха промените, 10 – от БСП и ОП, бяха против

Изненадващо, благодарение на обрата в ДПС, правната комисия в парламента одобри законопроекта за въвеждане на изборната система на Слави Трифонов.

Тя бе предложена от ГЕРБ и бе подкрепена от „Воля”. Днес от ДПС обаче решиха също да подкрепят законопроекта и така той бе одобрен на първо четене в правната комисия с 12 гласа „за” (ГЕРБ, ДПС и „Воля”) срещу 10 „против” („Обединени патриоти” и БСП).

Така мажоритарната система с абсолютно мнозинство на два тура е на път да мине. Решение обаче трябва да вземе пленарната зала. Днес от ДПС заявиха, че в групата ще обсъждат по-късно, за да вземат окончателно решение дали ще подкрепят радикалните промени в Изборния кодекс.

Валери Жаблянов от БСП обвини ГЕРБ, че дестабилизират държавата, рушейки политическия плурализъм. Волен Сидеров от „Обединени патриоти” също обяви, че не бива да си играят със съдбата на България.

Припомняме, че тази изборна система бе одобрена от повечето гласували на референдума през ноември м.г. Жаблянов обаче припомни, че експертите по изборни системи са категорични в присъдата си срещу мажоритарен вот в подобен радикален вариант.

Според Крум Зарков от БСП при тази изборна система ще оцелеят само две до три политически сили.

„Червените” и „Обединените патриоти” са категорични, че в парламента няма да бъдат представени големи обществени групи, което е много опасно.

Източник: ДунавМост

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.