img

Милиардер раздава $9 млн., за да разбере дали парите правят хората по-щастливи

/
/
/
776 Views
Сподели с приятели

Японският милиардер Юсаку Миядзава раздава на последователите си в Туитър (Twitter) 9 милиона долара, за да види дали парите ще ги направят по-щастливи, разбра Е-новини.

Той определя инициативата си като “социален експеримент”.

Миядзава ще даде по един милион йени (9000 долара) на 1000 свои последователи на случаен принцип измежду хората, които са препредали негово съобщение в Туитър от 1 януари.

Това е сериозен социален експеримент, казва Маедзава във видео в ЮТюб, като допълва, че се надява да събуди интерес у учени и икономисти.

Милиардерът, който ще бъде първият частен пътник, летял около луната със Спейс Екс (SpaceX) на Илон Мъск, е известен с големите си покупки на произведения на изкуството и на спортни автомобили, но също така и със склонността си да размишлява по идеи като свят без пари.

Юсаку МиядзаваТой свърза раздаването на парите с идеята за базов доход или теорията за осигуряване на периодични, безусловни плащания на всички граждани, която набра инерция в някои политически кръгове.

Миядзава посочва, че тъй като има парите и свободното време да направи такива плащания, той изпитва нужда да експериментира и да събуди по-голям дебат по темата в Япония.

Дискусията за базовия безусловен доход се породи на фона на нарастващото неравенство в доходите в САЩ, където през последните години някои от най-богатите инвеститори, като съоснователят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс и инвеститорът Уорън Бъфет обещаха да раздадат по-голяма част от богатството си, припомня Ройтерс.

Източник: Струма БГ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.