img

Мъж и жена, кръстени в един купел, доживяха до 100 години

/
/
/
618 Views
Сподели с приятели

Мария Мирчева и Съби Гичев от севлиевското село Сенник празнуват заедно, видя Е-новини.

Съби Гичев от севлиевското село Сенник чества стотния си рожден ден на 29 декември 2019 г. ВИП гост на тържеството бе съселянката му Мария Мирчева, родена ден по-рано. Според църковните архиви в Сенник двамата са кръстени в един купел и в една и съща вода. Съученици са до трети прогимназиален клас в селското школо.

Мария е ца̀нена за слугиня в София. Попада в дома на героя от Балканската война ген. Стилиян Ковачев, тогава той е на 76 г. Готви, пазарува. Баба Мария помни до днес, че в семейството често на обяд у идвали тримата му внуци – деца на дъщерята на генерала Димитрина Ковачева.

Младото момиче не подозира, че двайсетина години по-рано майка им, известна повече като Мити, е голямата любов на турския военен аташе в България и по-късен създател на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Но генералът не я дава…

След 6 месеца в дома му Мария се връща на село, където на 18 г. се омъжва за любимия си Кънчо. Имат двама синове. Подарък столетничката не иска – имала си всичко. За нея разказват, че когато навършила 97 г, казала: “Аз май започвам да остарявам”.

Съби Гичев изкарва първата фаза на Втората световна война по бойните полета и се уволнява като ефрейтор.

После се прибира в родното си село и се жени за любимото си момиче Пешка. Ражда им се един син. Бракът им е първият граждански в Сенник, сключен по новите канони след 1944 г. Съби е сред създателите на стопанското предприятие за търговия на дребно в Севлиево. След като се пенсионира, остава дълго време в управителния съвет на местната кооперация.

Сега за 100-годишнината си е удостоен от военния министър Красимир Каракачанов с юбилейния медал “75 години Втора световна война”.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.