img

Мартин Шулц: Европейският съюз е пред разпад!

/
/
/
752 Views
Сподели с приятели

Мартин Шулц„Европейският съюз е пред риск за съществуването си и поддръжниците трябва да се борят за запазването му“, алармира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския вестник „Ди Велт”. Според него има определени сили, които целят разпадането на ЕС.

Коментарите на председателя идват в отговор на скорошно предупреждение от министъра на външните работи и миграцията на Люксембург Жан Аселборн, че Евросъюзът може да не оцелее.„Никой не може да каже дали ЕС ще съществува в тази си форма след 10 години. Ако искаме това, трябва да се борим здраво за него,” заяви Шулц.

Той не уточнява какво заплашва ЕС, но по-голямата част от интервюто е фокусирана върху миграционната криза като огромно предизвикателство за единството и толерантността в организацията.

Според Шулц ЕС има алтернативи и „може да бъде преобърнат”, като друга опция е Европа, в която национализмът, границите и стените са от решаваща роля. „Това ще бъде пагубно, защото подобна Европа многократно е стигала до катастрофа на континента”, добави Шулц.

Разделенията в Евросъюза заради миграционната криза са много сериозни, като най-видимите са между германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на някои от страните в бившия Източен блок като Унгария и Словакия, които са против плановете за бежански квоти.

Шенгенската зона за свободно преминаване също изглежда заплашена, като някои от страните в нея въвеждат наново граничен контрол. Според Шулц никоя страна не може да се справи сама с предизвикателствата на бежанската криза и е възможно само единно решение на ЕС.

Припомняме, че през септември председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в речта си за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург заяви: „Камбаната бие, часът е настъпил и трябва да се изправим с лице пред огромните проблеми пред Европейския съюз“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.