img

Made in BG: Пращаме на гурбетчиите домашна ракия, прикрита в буркани с кисели краставички!

/
/
/
1220 Views

Кисели краставициИзобретателни българи са открили как да заобиколят международните забрани и да снабдяват неограничено родните гурбетчии извън граница с ракия. „Контрабандата“ в ЕС върви гладко, затворена в буркани най-често с кисели краставички или домати, които се изпращат чрез куриерски фирми, съобщава „Труд“.

Въпреки че в повечето страни действа забрана за внос на алкохол и тютюневи изделия, а в други страни той разрешен, но с лимит, повечето куриерски фирми отказват пращането на такива стоки, за да си спестят главоболия. Причината е, че според изискванията по закона за акцизите и данъчните складове, за да пътуват, алкохолът или цигарите трябва да имат установен произход и платени налози, обясняват доставчиците.

Във Великобритания, например, не налагат ограничения за вноса на алкохолни и тютюневи изделия, но за лична употреба и когато продуктите са закупени от страна от ЕС и техният произход може да бъде доказан с фактура или касов бон, гласи официалната информация на посолството ни в Лондон.

Заради голямата разправия да изпращат алкохола легално и в определени количества, нашенци са намерили начин да снабдяват роднините зад граница с желаните стоки, като на първо място сред тях е домашната ракийка.

„Масово изпращаме колети с буркани със зимнина. В много случаи, когато някой от тях се счупи, сме откривали, че са пълни с алкохол“, разказаха свидетели на родните схеми. По думите им най-често изпращачите изливат водата от обикновените кисели краставички и пълнят на нейно място ракия.

По същия начин се процедира и с доматите. „Направо си правят коктейли Блъди Мери и стигат готови“, подмятат с усмивка превозвачите, които са виждали какво ли не да се праща към българските общности зад граница.

„Колко лютеница домашна в буркани и сирене сме изяли от колети, няма да коментирам. Вероятно сме получили над 10 колета в апартамента за последните 2 години. Офертата е много добра, идва за около 5 работни дни, има си тракинг, всичко“, предават опит с легалните доставки на храна нашенците в интернет. Той най-вероятно е послужил за нагаждането към обстоятелствата, че пращането на стоки като алкохол и цигари легално е сложно, обясняват куриерите.

Оказва се, че разходите по търговията също са поносими. Минималното количество, което може да се прати, обикновено е 10 килограма, за които са плаща 10 паунда такса. Така бленуваните на Острова родни глезотийки пристигат хем бързо, хем евтино и без много шум.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.