img

Лютви Местан иска свикване на Велико Народно събрание!

/
/
/
841 Views

Лютви МестанЛидерът на ДПС Лютви Местан поиска свикването на Велико народно събрание, което да заседава кратко и да реши само един въпрос – отмяната на института на Великото народно събрание.

Причина за това изявление на Местан от трибуната на Народното събрание беше предложението на Реформаторския блок главният прокурор да бъде задължаван да представя доклади за дейността си по искане на депутатите – нещо, което ресорната парламентарна комисия не е записала в предложенията си.

Според Филип Попов от БСП това би нарушило независимостта на властите. Реформаторите обаче са категорични, че това засилва механизмите за контрол върху съдебната власт.

Местан остро се противопостави на това твърдение на реформаторите, тъй като независимостта на магистратите, независимо дали са съдии или прокурори, е равнопоставена според българската конституция, създадена от 7 ВНС пред 1991 г.

Затова Местан настоя да бъде свикано Велико народно събрание, което да прекрати съществуването на този институт за промени на основния закон с гаранции, че промените в него ще могат да стават с 3/4 от мнозинството.

Лидерът на ДПС призова президента веднага да започне консултации с политическите сили за свикване на Велико народно събрание. И подчерта, че искането на реформаторите няма да се впише с сега действащата конституция, но ДПС няма да ѝ се противопостави, макар да е единствената партия, която целокупно не е подписала конституцията, приета през 1991 г.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.