img

Лъсна скандалната схема, с която Сашо Дончев точи държавата чрез ОВЕРГАЗ!

/
/
/
776 Views

Сашо Дончев“Газпром” продавал на „Овергаз“ с 10% по-евтино, отколкото на държавната „Булгаргаз“

Сашо Дончев използвал по-ниската цена за да прилапа клиенти на държавната „Булгартрансгаз”, вместо да намали цените за крайните потребители

Газпром” е давал отстъпка на “Овергаз” от 6 до 10% и така цените им ставали по-ниски от тези на “Булгаргаз”, заявиха енергийни експерти, цитирани от „24 часа”. Именно тази отстъпка се спряга като един от вариантите за възникналото напрежение в последните месеци.

“Газпром” е недоволен от това, че в последната година “Овергаз” навлиза на пазарите на големите индустриални потребители, които не са присъединени към неговата мрежа, твърди в. “Капитал”. Българската компания използвала отстъпката от 10%, за да предложи конкурентни условия на клиенти на “Булгаргаз”.

Отстъпката обаче била дадена от руската компания за крайните клиенти на “Овергаз”. По този повод шефът на БЕХ Жаклен Коен призовал Комисията за защита на конкуренцията да се намеси.

Действията на “Овергаз” можели да доведат до проблеми за “Булгаргаз” и той да загуби клиенти, а от “Газпром” били недоволни, че ще се намалят продажбите на по-високи цени, които давали на държавното дружество. В случая обаче става дума за много малки обеми, за да предизвикат такава реакция от руския газов гигант.

В средата на 2011 г. “Овергаз” подаде оплакване в Европейската комисия, че не е допускана до газопреносната мрежа на “Булгартрансгаз”. Обяснението на държавното дружество е, че капацитетът е вече резервиран основно от “Газпром”.

С жалбата обаче се оказа, че “Овергаз” се оплаква от единия си акционер. ЕК започна наказателна процедура срещу България, която не е прекратена. През 2011 г. дори имаше обиски в офисите на “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз”. Тогава на доброволна проверка се бе подложила и “Овергаз”.

“Капитал” лансира и версията, че руснаците не са доволни от парите, които ще вземат от напускането си на “Овергаз”, и поради това упражняват натиск с доставките.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.