img

Колония амиши се засели във Великотърновско, отричат лекари, автомобили и електричество

/
/
/
1015 Views
Сподели с приятели

Кметът на Ветринци в шок – извикали го да удостовери раждане в домашни условия

ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ВЕТРИНЦИ СЕ НАБЛЮДАВА ЗАСЕЛВАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПРОТЕСТАНТСКАТА ХРИСТИЯНСКА ОБЩНОСТ АМИШИ. Чудатите хора, с произход от САЩ и Канада, са закупили имоти в малкото населено място и провокират местните с необичайния си вид и начин на живот.

Чужденците са около десетина и започнали да прииждат, след като преди няколко години във Ветринци се установило българско семейство, пребивавало в Канада. Фамилията също имала странни възгледи и порядки и с времето била последвана от съмишленици.

Амишите трудно се вписват в местните порядки и няма как да останат незабелязани, тъй като ходят облечени с дълги дрехи, които покриват цялото тяло, а жените носят специфични забрадки. За мъжете се характерни дълги бради и отрицание на всякакви вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол, прелюбодейство и т. н. Въздържат се от използването на модерни технологии, дори на автомобили и електричество.

Външният вид на заселниците буди любопитството на местните и поради факта, че в много американски филми присъства образът на сектантите и е представено тяхното виждане за живота.

АМИШИТЕ ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ДЕЛО НА ДЯВОЛА ВСЯКО ЕДНО ПОСТИЖЕНИЕ НА СЪВРЕМИЕТО, чрез което ежедневието на човечеството става все по-добро и улеснено. Те не ползват интернет и компютърни технологии, а залагат на екологичен начин на живот, земеделие и пестене на природните богатства. Характерно за тях е убеждението, че традиционната медицина не е полезна, и затова не ходят на лекар.

Именно такава случка шокирала кмета на Ветринци Кольо Минков. Преди година един от мъжете амиши дошъл рано сутринта в кметството с молба за издаване на акт за раждане, тъй като съпругата му станала майка през нощта, а бебето се появило в домашни условия. Наложило се Минков да посети къщата на семейството и се уверил с очите си, че пеленачето се е родило благополучно, въпреки липсата на адекватни условия и медицинска помощ. Наложило се да търси съдействие от Община Велико Търново, тъй като до момента не се бил сблъсквал с подобен казус.

Вероятно обаче ще трябва да повтори още доста пъти процедурата, тъй като в културата на амишите е заложено да стават родители на много деца. При тях абортите са забранени и обикновено се радват на 4-5 наследници. Всички заедно обработват земя и се хранят с произведеното. Според проучване жените от тази общност са майки на три пъти повече малчугани, в сравнение с останалите американки.

ПО ДУМИТЕ НА КМЕТА НА ВЕТРИНЦИ НЯМА НИЩО НЕЗАКОННО В ПОВЕДЕНИЕТО НА ЧУЖДЕНЦИТЕ, но действията им често предизвикат смут сред останалите в селото. В обичайна гледка се е превърнало събирането на амишите по поляните, седнали по турски и изпълняващи непонятни ритуали. От известно време чудатите новодошли раздават и сектантска литература на местните.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.