img

Кои храни ни предпазват от злокачествени тумори?

/
/
/
921 Views

ТуморЗа да намалим риска от развитието на някакво раково заболяване, е добре на първо време да погледнем какво има в хладилника ни. „Всички проучвания, свързани с онкоболестите и храненето, показват, че трябва да консумираме плодове и зеленчуци. Причината е, че съдържат фитонутриенти и други специални съединения“, посочва д-р Ричард Беливиу, специалист в университета на Квебек.Най-добре е да ги похапваме свежи между 5-9 пъти дневно. А ето на кои плодове и зеленчуци по-специално трябва да наблягаме.

1. Чудото на ликопена
Червеният им цвят се дължи на това, че са чудесен източник на ликопен. Изследване, проведено наскоро, сочи, че той предотвратява растежа на туморните клетки при рак на матката. Доматите са безценни помощник и в превенцията на други карциноми, като този на белите дробове, стомаха и простатата.

2. Зелено оръжие
Всички кръстоцветни зеленчуци са известни с това, че са врагове на рака. Затова трябва редовно да похапваме карфиол, бяло и къдраво зеле. Броколите обаче са единствените с голяма концентрация на сулфорафан. Това съединение стимулира защитните ензими в тялото и освобождава химикалите, които може да причинят рак. Вследствие на проведен експеримент с опитни мишки учените от университета в Мичиган са стигнали до извода, че сулфорафанът бори и раковите клетки, свързани с растежа на туморите. Броколите намаляват риска от развитие на рак на кожата, стомаха, простатата, пикочния мехур, на гърдата, черния дроб. Ето защо колкото повече броколи похапваме и колкото по-често, толкова по-добре.

3. Мъничко, червеничко
Горските плодове изобилстват от фитонутриенти, които са безценни в борбата с рака. Малините обаче са с висока концентрация на антоциани. Това са група растителни пигменти с антиоксидантни свойства. Доказано е, че някои антоциани потискат растежа на туморните клетки. Освен това малините съдържат и химическото вещество C3G, спадащо към групата на флавоноидите и изключително ефективно в борбата срещу рак на кожата и белите дробове.

4. Супермазнини
Последните проучвания сочат, че фитостеролите в орехите се свързват с естрогенните рецептори и така забавят растежа на рака на гърдата. Орехите са с най-високо съдържание на омега-3 мастни киселини сред всички ядки. Тези полезни растителни мазнини предпазват от астма, възпаления и артрит. Полезни за здравето обаче са само орехите, а и ядките изобщо, които са сурови и неосолени.

5. Миризлив и полезен
Жените, които редовно похапват чесън, имат с 50 на сто по-малък риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото дамите, които по някаква причина са го изключили от менюто си. Чесънът съдържа натурален антибиотик и фитонциди, които подсилват имунната ни система и освен това имат антибактериално действие. Мнозина специалисти са убедени в превантивната функция, която чесънът има срещу рака на стомаха, дебелото черво и на гърдата.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.