img

Кога е времето за засяване на чушки и домати през 2020 г.? Не бързайте да сеете рано! Ето какво казват добрите градинари:

/
/
/
1977 Views
Сподели с приятели

Днес от Е-новини искамe да ви кажем кога да засадите чушки и разсад за разсад, за да получите в бъдеще силни и развити растения.

Много градинари вече през зимата през януари и началото на февруари започват да сеят разсад от семена от домати и пипер, но наистина ли е необходима такава ранна сеитба на тези култури? Нека го подредим по ред, засаждането в оранжерия или на открита земя е най-сигурният начин да разберете кога да сеете семена

Като начало трябва да определим датите, в които да засаждаме разсад в оранжерия или открита земя. За северните райони това не е по-рано от края на април и началото на май за оранжериите и за откритите наземни растения.

Има универсални данни на каква възраст разсадът трябва да се засажда в земята (например домати):

За късните сортове домати възрастта е 70 дни.
За средно зреещи 55-60 дни.
И за първите 45-50 дни.

Необходимо е да се изясни, че това са усреднени данни, така че градинарите сами трябва да определят дали разсадът им е готов за засаждане.

Как да определим тези термини „на око“?

Разсадът трябва да има добре развита коренова система, дебело и еластично стъбло, в зависимост от сорта и културата от 4 до 10 листа.

Трудно е да се ориентирате тук, разбира се, защото много зависи от условията на отглеждане и региона, температурата на разсада, няколко фактора, но опитен градинар винаги е в състояние да определи „кога е време“.

Любими домати

Заключваме, че сеем доматени семена за разсад за оранжерии по-рано от март (втората и третата десетилетия на февруари), за открита почва, където по правило изпращаме средни и късни сортове, ще сеем семена през втората половина на март или дори в края на месеца.

И ако отглеждаме ранни и супер ранни сортове, тогава има смисъл да ги сеем не по-рано от първите дни на април.

“Капризни” чушки

Чушките са по-капризна и топлолюбива култура и те имат нужда температурата на земята да достигне плюс 15-16 градуса.

И отново, ще направим аритметиката на разсад от пипер, който трябва да се засади на възраст 80 дни, докато семената от пипер покълват по-дълго от доматените семена, около 10-12 дни. Оказва се, че в зависимост от времето на зреене на пипера трябва да го засеем за разсад не по-рано от началото на март или последното десетилетие на февруари. В същото време през февруари сеем сортове за оранжерии, а през март за открита земя.

Така че не бързайте, все още имате време.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.