img

Книгата на Хитлер – „Майн Кампф“ влиза в учебниците!

/
/
/
691 Views

ХитлерМинистърът на образованието на Германия Йохана Ванка настоява новото издание на книгата „Майн кампф“ на Адолф Хитлер да стане част от учебната система на страната. Първото издание от 70 г. насам на библията на основателя на Третия райх ще се появи през януари.

„Критичното издание на Института за съвременна история в Мюнхен има за цел да допринесе за политическото образование и е написано за разбиране от всички“, каза Ванка пред в. „Пасауер нойе пресе“. Тя приветства факта, че една по-голяма аудитория ще има възможност да се запознае с основаващи се на науката разсъждения, които не оставят без оспорване мнението на Хитлер.

От 1946 г. Бавария притежава авторските права на книгата на нацисткия диктатор и може да пречи на преиздаването й. Но законът дава на Мюнхен това право в продължение на 70 г., който период изтича. През януари 2016 г. Институтът за съвременна история ще издаде двутомник под заглавие „Хитлер, Майн кампф: Критично издание“. Двата тома ще бъдат с обем от около 2000 страници и ще струват 59 евро.

С наличието на 3500 коментари издателите на кщнигата се надяват да изкоренят всички заплахи, които могат да произтичат от изданието днес.

„Книгата е на разположение на обществеността“, каза Ванка. Според нея е правилно, че учениците ще могат да разговорят за книгата и коментарите по нея в класните стаи.

Председателят на независимия профсъюз в сферата на образованиeто Удо Бакман е на мнение, че не е правилно да се променят учебните планове и да се създава възможност за по-голямо присъствие на „Майн кампф“ в тях. Според него Холокостът и подробностите за нацистката ера са достатъчно застъпени в образователната система и сега, самите учители са в състояние да си осигурят самостоятелно източници на информация по въпроса

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.