img

Китай иска да завземе тъмната страна на Луната до 2018 г!

/
/
/
680 Views
Сподели с приятели

тъмната страна на лунатаКитай може да е първата държава, изпратила космически апарат на тъмната страна на Луната. Китайска държавна медия съобщава за плановете на страната да изстреля сонда към неизследваното полукълбо на спътника ни през 2018 година, предава „Фокус“. Апаратът Chang’e-4, който ще изпълни мисията, ще бъде първият по рода си в историята, изтъква Лу Джижонг, ръководител на Центъра за лунни изследвания на Китай. Далечната страна на Луната е наричана “тъмна”, като това по-скоро означава неизследвана, а не неосветена. Тя е останала ненаблюдавана до 1959 година, когато я фотографира съветска сонда.

“Спускаемият модул и роувър Chang’e-4 ще се приземи меко на обратната страна на Луната и ще извърши проучвания,” казва Джижонг, цитиран от AFP. “Осъществяването на мисията Chang’e-4 помогна на държавата ни да извърши скока и да се превърне от страна, която следва в страна, която води лунните проучвания.”

Според Джижонг целите на Chang’e-4 ще включват изследвания на геоложките условия на лунната повърхност, но развитието на китайската космическа програма е важна цел сама по себе си. Китай приземи първия си апарат, Chang’e-3, на близката страна на Луната през 2013 година, като след това роувърът Jade проучва лунната повърхност до февруари 2014 година. Същата година страната успешно изстреля роботизирана сонда, която обиколи спътника и се върна на Земята.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.