img

Какво се случва под Земята? 7 от най-мощните вулкани изригнаха за 1 седмица – идва ли Апокалипсис?

/
/
/
704 Views

Изригване на вулканСедем от най-големите вулкани на земята изригнаха мощно през последната седмица, като сред тях е и най-големият европейски вулкан – Етна. Вулканолози за сигурни, че тази активност не е случайна, а има логическа свързаност.

Все още се прочуват последните данни от вулканичните пориви, а други големи вулкани на Земята се следят заради потенциална опасност.

Необичайната поредица от изригващи вулкани започна на 28 ноември, когато за безпрецедентен път в историята избухнаха няколко големи вулкана в различни части на планетата.

Първи изригна мексиканският вулкан Колима, който изхвърли пепел и дим на височина от над 1.2 мили. На 1 декември се събуди и Санта Мария в Гватемала, който изхвърли облак до дим, пепел и камъни на височина от около 3 километра.

От Санта Мария тръгнаха и неголеми пирокластични потоци към населени места в близост. В същата държава се събуди и вулканът Фуего, който през 2015 година е навлязъл в нова фаза според геолози.

Процесът на изригващи вулкани продължи с вулканът Момотомбо в Никарагуа, който се събуди след 110 години. Активира се и намиращият се в близост до Момотомбо вулкан Телика, който с дни държеше в напрежение населението в близост.

Вулканът Туриалба в Коста Рика също е показал признаци на активност. Властите веднага започнаха да евакуират хората е района.

На 2 декември изригна и най-големият действащ вулкан в Европа – Етна, а според учените това е най-мощното му изригване от десетилетия насам.

Вулканът изхвърли облак от черна пепел, който покри небето над градовете, намиращи се на източния бряг на остров Сицилия. Образува се фонтан от лава с височина над 1 километър, като се има предвид, че върхът на кратера е висок малко над 3000 метра.

Като по-мощно може да бъде определено само изригването на Етна през 1992 година.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.