img

Как се извършва качественото асфалтиране на пътища

/
/
/
4233 Views
Сподели с приятели

Съвременната пътна инфраструктура изисква спазването на определени норми по отношение на изграждането и поддръжката на пътищата.

Асфалтирането е основна дейност при строежа на нови пътища и при поддръжката на пътната инфраструктура. Извършваното качествено асфалтиране в Пътстрой отговаря на редица норми и изисквания по отношение на дълготрайността на пътната настилка и възможността за поемане на автомобилния трафик.
Асфалтирането е дейност, която изисква специална техника и обучени кадри, които да знаят и управляват целия процес на тази специфична пътностроителна дейност.

Полагането на асфалта става на няколко различни слоя, в зависимост от вида на пътя, и изисква голяма прецизност.

Съвременните условия налагат асфалтирането да се извършва не само качествено, но и бързо, като в максимална степен се ограничи затварянето на отсечката. При асфалтирането най-важен е най-горният, т. нар. износващ слой, който се полага последен. Необходимо е преди да се пристъпи към основния процес да се решат проблемите с цялата подземна инфраструктура, която минава под обекта, който се асфалтира.

Полагането на асфалта се извършва със специална техника, която е различна в зависимост от това дали се асфалтира път с много ниско натоварване – например междублоков път или малка и тиха уличка, или автомагистрала, по която за денонощие минават десетки хиляди автомобили, включително и тежкотоварни от по над 20 тона. Стабилното асфалтиране на натоварените пътища не допуска не само образуването на цепнатини и дупки в пътната настилка, но и всякакъв вид деформиране на асфалта при много студено и много горещо време и влиянието на химическите съставки против заледяване.

По този начин се гарантира едно дълго експлоатационно качество на асфалта в продължение на 10 и повече години.

Полагането на асфалтовата настилка при пътно строителство се извършва само при оптимални и благоприятни климатични условия. Тук много важни са влагата и сушата. Необходимо е те да са в нормите – влагата да е ниска и да не вали дъжд или сняг. Водата уврежда асфалта и прави полагането му почти невъзможно. Дори да се осъществи асфалтиране по време на валеж, то е некачествено, а асфалтът бързо пада и се отварят дупки.

Температурата на въздуха трябва да е нито много ниска, нито много висока. По този начин асфалтът се полага качествено и не изстива прекалено бързо. Това спомага за да не се образуват по-късно коловози. Те са причина най-вече поради два основни фактора – голямо натоварване на асфалтовата настилка и некачествено полагане – обикновено слоевете асфалт са прекалено тънки за да издържат на натиска на превозните средства. Това се получава при светофарни уредби, когато автомобилите потеглят или спират и натиска е най-голям.

Асфалтирането на пътища е отговорен процес, от който зависят качеството на асфалтовата настилка и периода на качествената експлоатация на даден път. Това е и причината асфалтовият пласт да се полага задължително само с висококачествени и модерни машини, дебелината е да се според стандарта, а съставът на асфалтовата смес да отговаря на всички изисквания за качество. В нея е необходимо да има достатъчно количество смола и битум и по този начин той да прилепва плътно и да не се рони.

Асфалтирането на пътищата обикновено е последната процедура по време на строежа на самия път. Това обаче не я прави по-малко отговорна. Качественото асфалтиране гарантира дълговременно използване на пътната отсечка.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.