img

Йордан Лошев: Време е пенсионерите да се събудят и да покажат, че не са стадо овце!

/
/
/
918 Views

Йордан ЛошевСтава въпрос за сдружение с нестопанска цел, учредено от 7 физически лица. Целите, които тези хора си поставят с учредяването на единствената засега по рода си в България организация, са изцяло в полза на обществото. На онова отритнато от управляващите общество, което живее в крайна бедност и мизерия, пренебрегнато от правоохранителните и правораздавателни органи. Председател на сдружението е Йордан Лашов Петров, пенсиониран железничар от Димитровград.

Откриваме го с една папка под мишницата, пълна с документация, която разказва за една негова десетгодишна безуспешна битка с правосъдието. Но не това е темата на разговора ни, а съвсем прясно регистрираното сдружение „Законност и справедливост”.

– Г-н Лашов, тази ваша битка с правосъдието ли е в основата на решението ви да създадете сдружението „Законност и справедливост”?
– Отчасти. По-скоро решението ми да предприема такава стъпка дойде от другаде – всички виждаме какво става в България. Наблюдаваме безучастно как правителството се отнася с пенсионерите, а и не само с тях. Нека ви припомня студените зимни дни във Враца. Колко хора излязоха на улицата? Защо тези деца, нашите внуци и правнуци, бяха на улицата и мръзнаха там? Те са обезверени, вече не вярват в държавата, в нейните институции, в правосъдието. И отиват в чужбина, за да търсят щастието си. Тук оставаме ние, пенсионерите, да гладуваме и студуваме и да мрем като бездомни кучета. Защо си го позволяваме? Ето тези мои мисли ме накараха да предприема такава сериозна крачка. В устава на нашето сдружение е записано, че ще подпомагаме, опазваме и утвърждаваме българското духовно наследство, ще подпомагаме и защитаваме правата и интересите на гражданите, ще упражняваме граждански контрол над общинските органи. В устава има записани и много други функции, които са изключително в полза на обществото.

– В смисъл, ще бъдете един вид закрила над беззащитните пенсионери?
– Аз вече казах, не само над пенсионерите, а и над младите хора. Ние възрастните сме много по-мъдри от тях. Преживели сме и сме ставали свидетели на много житейски ситуации, имаме опит. И няма да позволим държавата ни да се стопи в хаоса на безумната политика, която днес водят нашите политици. Всеки ден умират хора, отиват си млади, надеждни животи и все по-рядко си задаваме въпроса: Кой е виновен за това? Там, във Враца, от двете страни на барикадата видяхме и деца. Трябва ли да подлагаме на това нашите внуци и правнуци, които излизат да протестират за правосъдие? Защо преди те да са разбрали какво е животът, разбраха, че я няма държавата, няма ги институциите, няма го правосъдието? И вече знаят, че корупцията е на почит. Тук му е мястото да цитирам думите на Наполеон: „Това, което не се купува с пари, се купува с много пари!”. А родните ни олигарси имат толкова пари, че могат да купят и душите, и гласовете на всички нас, пенсионерите. И то без да бъдат наказани за това…

– Да се върнем към сдружението. Ще можете ли да помагате на болните и гладните, или вашето сдружение ще си остане само като една регистрация в съдебните документи?

– Неслучайно нарекохме сдружението „Законност и справедливост”. Искаме да се поразровим в блатото, наречено корупция. Да видим, ако ни се отдаде такава възможност, все пак как най-богатите хора в България са спечелили милионите си. Надяваме се, че с времето към нас ще се присъединят много хора, които по един или друг начин са пострадали от бездушието на българските чиновници, на съдебната система и на политическата конюнктура. Целта ни е да събудим не само родните пенсионери, а и техните деца и внуци, да ги накараме да ни потърсят, за да обединим усилията си срещу несправедливостта и бездушието на родните политици.

И не само това, в устава на нашето сдружение сме записали и идеите, които имаме за съживяване на селското стопанство и търговията със селскостопанска продукция. Искаме да върнем на едва оцеляващите жители на селата онова, което България загуби – производството на биологично чисти, родни плодове и зеленчуци и тяхната реализация на международните пазари. Имаме идеи, работим по тях, търсим съмишленици и се надявам да ги реализираме. След като младите хора не предприемат никакви мерки да променят живота си в родината, може би пък ние, пенсионерите, да го направим.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.