img

Изследователи намериха фосили на дракон?

/
/
/
876 Views

ДраконКанадски учени откриха в Китай фосил на непознат вид динозавър, чийто врат е два пъти по-дълъг от тялото, съобщи Си Би Си, цитирани от БТА.

Динозавърът е дълъг около 15 м. Той е живял преди 160 милиона години. Специалистите се чудят дали древни китайци не са попадали на подобни скелети, които да са породили митовете за драконите. Затова те нарекоха вида Цинцзянлун, което означава Дракона от Цинцзян.

„Цинцзянлун показва, че в Азия през юрския период е имало уникално разнообразие на динозаври с дълги шии“, каза Тецуто Мияшита от университета на Алберта.

Съществуват много видове динозаври с дълги шии. Обикновено обаче те са до една трета от дължината на тялото. Вратът на Дракона от Цинцзян е бил дълъг около 7,5 м. Той е бил изпълнен с въздух, за да не е прекалено тежък. Динозавърът вероятно е бил тревопасен. Срещал се е само в Китай заради древно плитко море, което е обкръжавало района.

Фосилът се състои от главата и свързан за нея прешлен. Това е много рядко – само пет процента от находките са такива. Връзките между прешлените показват, че вратът е бил необичайно вдървен и се е движел по-скоро вертикално, отколкото хоризонтално.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.