img

Изповедта на една германка защо реши да се премести в Слънчев бряг и оправдаха ли се очакванията ѝ

/
/
/
1215 Views
Сподели с приятели
Все повече германски пенсионери решават да се преселят в България – с надеждата, че там ще живеят по-луксозно, отколкото в Германия.

Евелин Фрьолих от Лайпциг има същия план. Но началото се оказва мъчително. „Евелин Фрьолих от Лайпциг подарява покъщнината си на нуждаещи се. Германската пенсионерка иска да се премести да живее в България.“ Така започва репортаж на германската обществена телевизия MDR. 7-минутният филм бе излъчен във вторник (24.04.) в най-гледаното време – от 20:15, пише Дойче веле. Екип на телевизията придружава 63-годишната жена в продължение на няколко седмици.

„Вече получавам пенсия и искам да предприема нещо вълнуващо. Затова отивам да живея в друга държава“, казва Евелин пред камерата няколко дни преди да замине за България – без да знае какво я очаква там. В Лайпциг не я задържа нищо. Приятелите ѝ се броят на пръсти, а с пенсията си от 935 евро някогашната счетоводителка едва свързва двата края. „Не искам да прекарам остатъка от живота си пред телевизора“, казва тя. Първите ѝ стъпки в България Няколко дни по-късно Евелин пристига в Слънчев бряг. И е впечатлена. Тя вече е една от стотиците германски пенсионери, които са се преместили да живеят в България. Това е първото ѝ пътуване до източноевропейската страна.

„Морето, слънцето, това е съвсем друго чувство. Всичко, което ми е тежало досега, сякаш вече го няма“, разказва жената пред репортерите. Първоначалната еуфория обаче бързо се изпарява. След броени дни 63-годишната германка установява, че е наела жилище, в което няма парно. Нито климатик. Но пък има мухъл. „Толкова е студено и влажно, че едва се издържа.“ И още: вярно, че пред жилището се открива гледка към морето, но сградата е заобиколена от строителни площадки. „Ще се опитам да прекратя договора“, казва германката с огорчение. Тя е наела жилището по интернет и не го е виждала преди да се нанесе. Площта му е 70 кв.м., мебелирано е и струва 300 евро на месец. Само със 100 евро по-малко, отколкото е плащала в Лайпциг. Цялото ѝ преместване в България е организирано от посредническа фирма, чрез която е сключен и договорът ѝ за наем. А той е за цяла година.

В апартамента до нея живеят двама германци – Клаудия и Кристоф Хаас.

Те са от планинския регион Шварцвалд и не крият огорчението си. Попаднали са на същия съмнителен посредник. И в тяхното жилище няма отопление. Но има мухъл. „Той (посредникът – бел.ред) е знаел много добре в какво ни въвлича. А сега се прави на невинен и твърди, че искал само да ни помогне.“ Клаудия и Кристоф са тежко болни. Тя има рак, а той страда от чревно заболяване. „Искахме да наемем жилище в Слънчев бряг, защото въпросният посредник твърдеше, че тук има германски лекари“, обяснява Клаудия. Именно германските лекари са били причината, поради която Евелин от Лайпциг е избрала точно това място. Жената обаче не е била информирана, че лекарите са тук само през летния сезон. А и не само те.

В Слънчев бряг само през лятото всичко върви на пълни обороти.

Има поне супермаркет, който работи и през останалите сезони. Западните продукти струват толкова, колкото и в Германия, но на щанда с готова храна има и доста изгодни ястия. Тук Евелин може да си купи обяд за по-малко от 1 евро. „Вече три пъти съм си купувала пилешки бутчета. Едно бутче струва 1,40 лева. Това е съвсем приемливо“, казва жената. Гарнитурата от ориз със зеленчуци струва около 50 стотинки. За бутилка минерална вода обаче Евелин плаща повече, отколкото в Германия. „Не бива да сравняваме България с Германия“ Екипът на MDR придружава германската пенсионерка и до съседния Бургас. Там тя отива на гости на свой стар познат – германец, който живее в България от една година. Името му е Петер Комник. Той познава страната още от 1980-те години. Навремето е работил за туристическо бюро в Източна Германия. Неговото жилище е малко, но спретнато. 30 кв.м. с гледка към морето, прокрадваща се между покривите на съседните сгради. В Германия Петер щеше да е социално слаб.

В България обаче пенсията от 700 евро му е напълно достатъчна.

„Наемът ми през лятото, заедно с разходите за ток, вода, такса за телефон и за телевизия, е около 220 евро. А през зимата плащам 250 евро, заедно с отоплението“, казва германецът. За всичко останало му остават 450 евро на месец. Сума, с която е свикнал да живее. Свикнал е и с особеностите на България. „Не бива да сравняваме България с Германия. Например здравеопазването. Да, болничните стаи тук не изглеждат като в Германия. Но когато се разболея, най-важното е да оздравея. А не дали стаята, в която съм бил, е била хубава“, казва Петер. В края на репортажа журналистите от MDR посочват, че средната заплата в България възлиза на 320 евро.

Затова и наемите в страната често са доста изгодни за германците, както става ясно от витрината с реклами на една агенция за недвижими имоти. Германската пенсионерка е удивена от офертите. „250 евро за жилище в Бургас с площ от 90 кв.м. С кухня, мебели и всичко необходимо. Дали да не го взема?“, чуди се жената пред камерата. Въпреки първоначалните трудности тя е твърдо решена да остане в България.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.