img

Излезе класацията на най-добре управляваните държави – вижте къде се намира България!

/
/
/
3339 Views
Сподели с приятели

Институтът „Легатум“, всяка година публикува своя годишен Индекс на глобалното благоденствие — голямо проучване, което класира страните на базата на фактори, включващи национално богатство, ниво на образование и безопасност.

Един от ключовите фактори, които изследването взема под внимание е управлението на страните, разделено на три категории: ефективно управление, демокрация и политическо участие и върховенство на закона. Как ще се пренаредят най-богатите страни в света Legatum измерва тези променливи, като разглежда въпроси като избирателната активност, законодателната независимост и брой жени в парламента. Въпреки че европейските държави доминират в списъка, там намират място и шепа страни от другата страна на Атлантическия океан.

17. Япония – Япония е единствената азиатска страна, която попада в топ 17 на най-добре управляваните държави. Тя функционира под конституционна монархия, в която императорът има главно церемониални задължения

16. Белгия – Освен че е централата на ЕС и НАТО, Белгия е класирана като една от най-добре управляваните държави на света. Тя функционира под федерална политическа система, при която регионите имат значителни правомощия.

15. Австрия – немскоговорещата страна заема тази позиция от няколко години, но след последните избори, които я направиха единствената западноевропейска страна, в която крайнодесните са на власт, мястото ѝ в класацията може да се промени.

14. Ирландия – Ирландия е парламентарна демокрация. Парламентът се нарича Оирайхтас и се ръководи от избран лидер, известен като Таоайах.

13. Австралия – Австралия е една от малкото неевропейски държави, които попадат в топ 17.

12. Исландия – с население от малко над 320 000 души, скандинавската островна нация попада в списъка на „Легатум“ за управление за втора поредна година.

11. Обединеното кралство – една от най-старите демокрации в света

10. Германия – Западноевропейската държава е основен енергиен посредник в Европейския съюз и освен това се управлява като независима структура. Тя също така попада в тази класация заради качествената си икономика и естествена околна среда.

9. Канада – Държавата от северната половина на Северна Америка успява да влезе в списъка на най-добре управляваните страни в света, за разлика от южната си съседка — САЩ. Канада в момента се ръководи от либералния премиер Джъстин Трюдо.

8. Люксембург – Освен всичко друго, страната е известна и като данъчно убежище. Люксембург се класира високо в индекса за добре управлявана държава. Тя се нарежда първа по критерии като лична свобода и здравеопазване, което я поставя на нейната висока позиция в общия индекс. Само 10 страни в света са напълно в мир

7. Дания – Дания е поставена високо в списъка, макар и зад някои от скандинавските ѝ съседи. Нейният национален парламент се нарича Folketing.

6. Швейцария – федералната европейска република се нарежда на първо място в списъка за образование, но също така се нарежда на високо място и за управление. Парламентът има две камари, а всички 246 членове на двете камари се избират пряко от народа.

5. Швеция – Швеция е паднала с едно място от предходната година, но все още се нарежда като една от най-добре управляваните държави на планетата.

4. Холандия – Малката западноевропейска страна се издига високо в списъка. Хага, където се намира нейният парламент, е дом на над 150 международни организации, включително Международния наказателен съд.

3. Норвегия – Скандинавската нация е изключително добре управлявана, може би най-добре управляваната страна в света. Въпреки това не заема челното място, тъй като изостава по други важни критерии, които Легатум взема предвид. Най-щастливите хора са в Австралия

2. Нова Зеландия — островната нация в Тихия океан попада на втора позиция за втора поредна година. Тя се класира високо и заради свободния пазар, личната свобода и силното чувство за общество.

1. Финландия – Може би не е изненадващо, че северната държава е начело в списъка. Страната се смята за водеща по отношение на образованието. В класацията за 2017 г. България е 71-во място от 149 държави според фактора „Управление“, а в общото класиране на Индекс на глобалното благоденствие е на 51-во място.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.