img

История на бодибилдинга

/
/
/
1686 Views
Сподели с приятели

Корените на културизма идват от Древна Гърция. Спортистите са се обучавали на открити места. Те не са били в прекия смисъл на думата „културисти”, а са използвали обучение като форма на извайване на тялото, също и средство за подобряване на спортовете, в които са взимали участие.

Най-значимият от тези спортисти е олимпийски шампион по борба Кротон, за когото има сведения от исторически източници. Основно спортистите носели теле на гърба си всеки ден, докато стане бик, което се ползва като средство за развитие на силата. „Grecian Ideal“ продължават да оказват влияние върху съвременните бодибилдинг тенденции като естетически стандарт, които съвременните културисти се стремят да постигнат.

През 11 век в Индия, за първи път се появяват спортисти по културизъм на сцена. По онова време индийците използват примитивни тежести – гири, издялани от камък, с единствената цел да станат по-силни, от 16-ти век, повдигането на тежести е станало национален спорт в Индия.

Eugen Sandow и физическата култура

До средата на 19-ти век бодибилдинга е бил като средство за подобряване на здравето и повишаване на силата и става все по-популярен като спорт. Полага се началото на бодибилдинг шоу представления. Хората, които го практикуват стават известни като пътуващи атракциони. Те забавляват тълпите с демонстрация на сила, като вдигане на тежести и дърпане на тежки товари. Но основно публиката се интересувала от естетиката на телата на участниците. Пълен обрат в представянето на бодибилдинга внася с появата си Eugen Sandow.

Роден 1867 г. в Прусия под името Фридрих Мюлер, Eugen Sandow е пословично наричан „баща на модерния културизъм.“ Не само, че Sandow е невероятно силен, също така той има и атрактивна мускулатура, която е с изключителни естетически качества, сравнима с тази на днешните културисти.

За първи път той пътува в Европа, а по-късно през 1890 и в Америка, където е представен като „най-силният човек на света“. Скоро става ясно, че освен подвизите му с демонстрация на сила, на публиката са също толкова интересни и физическите му данни. Това води до развитието бодибилдинга и професионалните му измерения.

Sandow става суперзвезда за възрастта си. Той развива някои от първите бодибилдинг оборудвания, също така е причина за първото по рода си списание за бодибилдинг. Първоначално се нарича физическа култура, но по-късно името се променя на списание „Sandow – физическата култура”. Чрез насърчаване от страна на Sandow, състезания по вдигане на тежести започват официално да се провеждат – за първи път на Световно първенство през 1891 г. в Англия и второто – вдигане на тежести през 1896, встъпителни за съвременните Олимпийски игри.

През 1901 г. се провежда първото голямо състезание по културизъм в Роял Албърт Хол, Лондон. То било известно като „голяма конкуренция“. Sandow е бил един от съдиите заедно със сър Артър Конан Дойл, както и спортистът и треньор Сър Чарлз Лоус.

През 1925 г. Sandow е претърпява инсулт и умира на петдесет и осем години. Наследството му все още живее като статуетка, известена като „Sandow“. Тя се дава на победителя в най-престижното състезание по културизъм в света: Мистър Олимпия.

Статията е предоставена от https://shop.4fitness.bg/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.