img

Иран представи уникален хуманоиден робот!

/
/
/
1204 Views

Ирански роботРоботите Asimo, Valkyrie и ATLAS по-добре да направят място, защото има нов хуманоиден робот. Това е третата версия на робота Surena на Университета в Техеран, която беше представена тази седмица. Замислен като изследвателска платформа за роботика, Surena III е създаден от екип на университетския Център за напреднали системи и технологии (CAST), водена от проф Агил Йосефи-Кома.

Той е 190 см. висок и тежи 98 кг., разполага с четири съчленени крайника, като има шест степени на свобода във всеки крак, седем във всяка ръка, един във всяка глан, един в торса и две в врата. Те са движени от електронни комутационни двигатели в долната част на тялото, както и от сервомоторна система, като моторчета и скоростни кутии в горната част на тялото.

Тези, задвижвани стави му позволяват да прави неща, като ходене по прави или извити пътеки, разходки нагоре и надолу по склонове или стълби, адаптиране при неравен терен и сграбчване на обекти.
Роботът може да си взаимодейства с хора, благодарение на своето зрение, разпознаване на глас и (персийски език) говорни модули, работи със софтуер, разработен с помощта на Robot Operating System. Той може да наблюдава вградените си сензори и да открива обекти или лица, както и да имитират движенията на хората.

Според университета, Surena III е в процес на разработка от почти четири години от 70 души от шест различни ирански институции, участващи в проекта. Първият робот Surena дебютира през 2008 година.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.