img

Интернет събира подписи за освобождаването на Валери Симеонов! Призовават Бойко да го…

/
/
/
587 Views

Премиерът Бойко Борисов да освободи Валери Симеонов от постовете му на председател на съвета по интеграция и вицепремиер по демографските въпроси искат 373 граждани, сред които има университетски преподаватели, журналисти и правозащитници.

Подписката и писмото до премиера са качени на сайта www.marginalia.bg и са изпратени и до президента Румен Радев, председателят на Народното събрание, Димитър Главчев, председателите на парламентарните групи, главният прокурор Сотир Цацаров, Жан-Клод Юнкер – председател на Европейската комисия, Антонио Таяни – председател на Европейския парламент, Доналд Туск – председател на Европейския съвет на ЕС и посланиците на страните от ЕС в България.

С писмото се изразява крайно възмущение от назначаването на Валери Симеонов. Риторично се пита с „каква аргументация правителството на партия „Граждани за европейско развитие на България“ утвърждава политическо назначение на откровени поддръжници на фашистки и неонацистки идеологии и им гласува „доверието“ да отговарят за политиките към малцинствата и тяхната интеграция, с което у нас най-често се обозначава демографската политика?“.

Авторите на писмото припомнят циничните и расистки изказвания на Валери Симеонов от парламентарната трибуна на 43-то на Народното събрание, който каза по адрес на ромите: „превърнали са се в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки?“ Припомня, се и че в предизборната програма на НФСБ, чийто лидер е Валери Симеонов, от 2013 г. се предлага следното решение на за интеграция на ромите: „НФСБ предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места. Да се подпомага доброволното ограничаване на раждаемостта чрез безплатно предлагане на противозачатъчни средства. Изолираните селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрации (индианските резервати в САЩ, аборигенските селища в Австралия, циганските селища в Чехия и Унгария и т.н.)“.

В заключение в писмото се обобщава, „че е напълно недопустим управленският подход за формиране на „национално отговорно правителство“, при който хора с ултранационалистически и деструктивни за общественото развитие възгледи и практически действия не само участват в управлението на страната, но и са овластени да отговарят за политиката за интеграция на малцинствата, реализиращи се в контекста на собствената ни държава и на Европейския съюз.“

Източник: Дунавмост

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.