img

Интересни факти за живота, които няма да научите в училище!

/
/
/
227 Views

Колкото по-големи ставаме, толкова по-трудно е да се удивим на нещо и да бъдем изненадани. Понякога дори ни е трудно да видим очевидното, когато то ви се предлага като нещо съвсем ново.

Ето няколко факта, които са стари, колкото света и които ни е трудно да приемем.

ЗапалкаЕдва ли сте знаели, но запалката е измислена доста преди кибрита.

Смята се, че първообразът на кибрита е изобретен в Китай през 577 г. по времето на династията Ци, управлявала Северен Китай (550 – 577), от придворни дами, които при военна обсада остават без огън и прахан. Първите клечки са направени със сяра. Описание за тях дава Тао Гу в книгата си „Свидетелства за невероятното и свръхестественото“.

Златна рибка

Ако държите златна рибка в тъмна и неосветена стая, тя губи яркостта на окраската си.

Немам нрви

Жена

Жените имат два пъти повече нервни рецептори по тялото си. В същото време природата ги е компенсирала като ги е дарила с два пъти по-силен праг на болката. Затова, когато става въпрос за болежки, мъжете са по-кекави от жените.

По отношение на невротичността обаче това не е така. Жените са доста по-невротични от мъжете, точно заради наличието на тези нервни окончания, а мъжете проявяват търпение и стоицизъм.

Нагледно ситуацията изглежда така – той се пореже и писне, а ако това се случи на нея, тя си мълчи.

В другия случай – тя повтаря 10 пъти едно и също нещо, нервира се, че не е свършено. При него такива нерви няма. Едно нещо или е свършено, или не.

Музика

Цветя

Цветята растат два пъти по-бързо, ако до тях звучи класическа музика. Това е факт, на който науката все още не е отговорила защо.

Без мустак

Поп купа

Поп купа е единствената карта, на която мъжкият образ е нарисуван без мустаци.

Ако не вярвате, вгледайте се в картите за игра, които имате у вас.

Всъщност всяка карта представлява историческа или митологична фигура.

Тези идентичности са им приписани през 15 век от френските производители на игрални карти.

Така поп каро е Юлий Цезар, поп пика е библейският цар Давид, поп спатия е Александър Македонски, поп купа, наричан още „Кралят-самоубиец“, защото на традиционните изображения сякаш забива меча в сърцето си, е Карл Велики.

Поп каро е единственият, който държи не меч, а секира, докато поп пика е единственият, който гледа надясно.

Коя е мама

Пате

Новоизлюпеното пате ще възприеме за своя майка първото същество, което се задържи пред погледа му през първите 10 минути от живота му.

консерваИстория

Ножът за отваряне на консервните кутии е изобретен 48 години след самата консервна кутия. Историята на тези предмети от бита ни е сравнително нова.

На 2 август 1810 година английският търговец Питър Дюран получава патент за консервната кутия, но тя всъщност е изобретение на един френски сладкар Никола Апер десетилетие по-рано. Желанието на Апер било да  успее да се справи с тогавашните начини за консервиране. Той създава първата консервна фабрика и в нея използва точно познатите ни днес кутии. Тогава правителството дава на изобретателя възможност да избира –   или да получи патент,  или да дари откритието си за общото благо и да получи правителствена награда. Апер избира второто.

Сънят показва колко сме умни

Сън

Колкото по-голямо е IQ-то на един човек (коефициентът на интелигентност), толкова по-често сънува.

Войната ему

Ему

През 1934 година е имало една странна война, за която малко е писано. Тя е била между армията на Австралия и птиците ему и дори така остава известна – „Войната ему“.

В тази неравна борба победите ли са пернатите.

Всъщност това е един неуспешен опит с войска, оръжия и техника да бъдат спрени птиците ему, които унищожавали посевите в Австралия.  Започва на 2 ноември 1932 година и продължава до 10 декември.

В нея участват военни от Първата световна война, които действат по настояване на фермерите в Австралия. Тактиката и оръжията не помагат. Птиците се оказват издръжливи, дори и ранени те не спират да се движат, а не падат на бойното поле. На всичко отгоре проявяват завидна тактика. Майор  Мередих дори изразява възхищението си така: „Ако имахме военно поделение, което да издържа на куршуми, колкото тези птици, то щеше да се справи с всяка армия на света. Те срещаха картечните изстрели с неуязвимостта на танкове“.

Подобни войни е имало няколко години подред, но скоро политиците осъзнават, че не може цяла армия да се занимава с едни птици и решават да сменят тактиката.

Пиратски му работи

Пирати

Прословутите превръзки на пиратите си имат своята история. Те наистина да си слагали превръзки, за да могат да виждат по-добре в тъмното.

Ядосвай се и слабей

Когато се

Мръщене

мръщите или сте в лошо настроение, вие топите повече калории, отколкото ако се радвате и усмихвате.

Все пак това не е добър вариант за отслабване. Чували сте израза „Отслабна от нерви и притеснения“. Разбитата нервна система се възстановява изключително трудно. Не си заслужава заради няколко килца да я съсипвате.

С кола до космоса

Коли

Ако колите можеха да летят, за да се излезе в открития космос щеше да ни е нужен около един час.

(Не)Полезните цигари

Цигари

До 50-те години на миналия век цигарите са били считани за полезни.

Прати сняг на другарче в Африка

Сняг

2/3 от хората по земята никога не са виждали в живота си сняг. Преди няколко десетилетия дори бе станало известна кореспонденция на деца от Италия и Африка. Италианчетата съобщили на своите връстници на черния континент, че при тях вали сняг и е студено, на което получили отговор, че не знаят какво е това и да им пратят да го видят…

Вероятности

Акула

Вероятността да те нападне акула е два пъти по-малъка отколкото да ти падне кокосов орех на главата.

Осъден на самота

Кит

Китовете, които пеят фалшиво са осъдени да прекарат живота си като единаци.

Защити своя любимец

КучетаНашийниците на кучетата с шипове са измислени в древен Египет. Целта на този аксесоар е да предпази домашния любимец от по-едрите диви хищници като вълците.

По-късно това изобретение започва да се използва и в Европа като защита както срещу вълци, така и срещу мечки.

По принцип врата на кучето е неговата най-незащитена част, ако мечка или вълк го захапят там, то няма никакъв шанс да запази живота си.

А тези нашийници гарантират на стопанина, че неговият любимец, все пак при една среща с големи зверове ще остане жив.

По-късно този аксесоар започва да се използва и от хора. Но носенето му вече има друго значение, свързано повече с фетишите, отколкото с гарантирането на безопасността, което вече е друга тема.

Мозък

Очи

Очите на раците и скаридите са два пъти по-големи от мозъците им.

Източник: Канал 3

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.