img

Хитър пловдивчанин отърва 600 лева глоба за превишена скорост! Вижте как

/
/
/
544 Views
Сподели с приятели

Пловдивски шофьор отърва солена глоба от 600 лева за превишена скорост. Фишът му бе отменен от Районен съд след обжалване, а причината – неспазване на закона за поставяне на пътните знаци.

Водачът на “Ауди А8” сгазил лука, докато карал по “Асеновградско шосе” през 2017 година. Той шпорил със 100 километра в час при ограничение до 50 км/’ч. На бензиностанция, непосредствено след отбивката за Околовръстното шосе, дебнела в засада патрулка с камера. Устройството уловило шофьора, както и регистрационния номер.

Поради стечение на обстоятелствата връчването на глобата се забавило, но преди няколко месеца, след рутинна проверка, пловдивчанинът се сдобил с „честитка” от преди 2 години.

Той обаче подал жалба в съда за отмяна на наказанието, вероятно посъветван от вещ адвокат. В мотивите си той посочил, че пътният знак, показващ наличието на пътен контрол, е разположен на преносима стойка, която е била под законово регламентирана височина от 60 сантиметра. От това следвало, че фишът е неправилен и незаконосъобразен.

Тези доводи водачът изтъкнал и пред магистратите. След запознаване със случая и с цялата документация, съдът преценил, че аргументите на шофьора са основателни.

За късмет на шофьора, нарушението, а и изготвеният фиш са отпреди две години, когато все още е била в сила директивата за обозначаване на пътния контрол със знаци и оповестяване на страницата на МВР. През юли 2017 г. с поредните промени в Закона за движение по пътищата бе премахнат знакът, който предупреждава за видеоконтрол.

За разочарование на катаджиите, въпреки че във фиша се съдържат изрядни данни около нарушението, както и снимков материал, действително не е спазена тогавашната наредба, изискваща мястото на контрол да е надлежно обозначено.

„Пътните знаци и другите средства за сигнализиране трябва да са видими от разстояние, което позволява на водача своевременно да предприеме действия за осигуряване безопасността на движението. В населени места разстоянието от настилката до най-ниско разположената точка на пътния знак или допълнителната табела, поставени отстрани на платното за движение, е не по-малко от 2,25 метра и не повече от 3,30 метра, а ако знакът е разположен на преносима стойка разстоянието не може да е на по-малко от 60см”, буквално пише в закона преди промените през 2017 година.

В конкретния случай пътният знак е бил поставен на земята. Поради този факт Районният съд в Пловдив отменя акта от 600 лева, а водачът най-вероятно е почерпил експерта, който му е дал безценния съвет.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.